Foto: Johannes Frandsen /IKON

Ansvarsfull allhelgonahelg

Allhelgonahelgen stundar i en speciell tid som utmanar oss på många sätt. Det är en högtid som är viktig för så många människor för att minnas och hedra närstående som gått bort.

Nu kan det vara extra viktigt att få möjlighet att komma till kyrkan, be och tända ljus då man inte haft möjlighet att få ta avsked på begravningsgudstjänster och minnestunder. Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne, trots pandemin.

Biskop Karin Johannesson lyfter bönens roll i allhelgontid;

För mig spelar bönen en stor roll i allhelgonatid. I bönens samtal med Kristus får jag dela min sorg och mina tankar med honom som har sagt: ”Jag är uppståndelsen och livet.” I år tycker jag att det är extra tryggt att tänka på att det går att be överallt och på många olika sätt. Jesus är närvarande precis där du befinner dig.

Svenska kyrkans församlingar följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar firandet av allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning. Exempelvis väljer en del församlingar att hålla flera mindre minnesgudstjänster för att undvika köer och trängsel. På andra håll blir årets gudstjänster helt digitala. Församlingar har förberett och planerat utifrån sina olika förutsättningar och det ser olika ut runtom i Uppsala stift. På församlingarnas webbplatser finns information om vilka lokala anpassningar som gäller.

Svenska kyrkan på nationell nivå har tagit fram ett antal generella råd inför helgen:

• Besök kyrkogård och minneslund och tänd ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Det är säkrare än att gå dit under veckoslutet.
  • På Svenska kyrkans webbplats kan du tända ljus digitalt och även be en bön i bönewebbens särskilda allhelgonarum.
  • Titta gärna på din församlings webbplats för att se vad som erbjuds under allhelgonahelgen. Församlingarna anpassar firandet av allhelgonahelgen utifrån sina lokala förutsättningar.
  • Om du besöker en kyrka eller kyrkogård så respektera och följ vänligen anvisningarna från personalen för att förhindra smittspridning.
  • Tänk på att resan till och från kyrkan också innebär risk för smittspridning. Välj färdmedel med omdöme och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ett alternativ är att minnas sina nära och kära genom att tända ljus hemma, ha kontakt med närstående och delta i digitala minnesgudstjänster. På lördagen den 31 oktober sänder TV4 också Nationell minneshögtid i coronatid från Uppsala domkyrka, i närvaro av kungaparet, talmannen och statsministern.