Uppsala Kyrkogårdar Besöksadress: Gamla kyrkogården, Villavägen 1, Uppsala Postadress: Box 897, 751 08 Uppsala Telefon:018-4303550, 018-4303540 E-post till Uppsala Kyrkogårdar

Säkra gravstenar

Veckorna 25 och 34 görs kontroller av gravstenar på Gamla Uppsala kyrkogård och Vaksala kyrkogård.

Kontroll av gravstenar

Gravstenssäkerhet

Under midsommarveckan inleds arbetet med att kontrollera att gravstenarna står stadigt och säkert på Gamla Uppsala kyrkogård och Vaksala kyrkogård.

Åtgärder

Kyrkogårdarna ska vara en säker plats att vistas på och därför genomför Uppsala kyrkogårdar regelbundna kontroller och riskbedömningar.

• Stenar som är högre än 0,3 meter testas i ett belastningsprov.
  • I de fall då en gravsten inte uppfyller säkerhetskraven kontaktas gravrättsinnehavaren.
  • En gravsten som bedömts instabil åtgärdas genom nedläggning, med hänsyn till växter, utsmyckningar och övriga estetiska aspekter. Under årets gravstenskontroll har Uppsala kyrkogårdar därför lagt ner 70 av de 1200 stenar som finns på Gamla Uppsala kyrkogård. På Vaksala kyrkogård har hälften av gravplatserna kontrollerats, där 20 av hittills 1250 kontrollerade gravstenar har lagts ner. Vecka 34 fortsätter kontrollerna av återstående gravplatser på Vaksala kyrkogård.

Kontakta uppsala kyrkogårdar

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter via bildlänken nedan.