Gravar bland grönskande ängsmark full av blommor. På Berthåga kyrkogård.
Foto: Sara Bruggeman

Guidade vandringar på Berthåga kyrkogård

Nyhet

Gå en guidad tur och utforska en unik naturkyrkogård med spår från forntiden. Säsongens sista vandring sker torsdag 22 september.

Välkommen på en guidad tur i ett tusenårigt kulturlandskap! Kom med på vandring och utforska Berthåga kyrkogård.

Kyrkogårdsvandringarna hålls både på den nyare delen och på den äldre delen av kyrkogården.

När, var och hur?

Samling före vandringarnas start sker vid klockstapeln på Berthåga kyrkogård.

Klockstapeln en sommardag på Berthåga kyrkogård bland grönskande ängsmark och blå himmel.
Klockstapeln på Berthåga kyrkogård. Foto: Sara Bruggeman

DATUM OCH TIDER

• Torsdag 9 juni klockan 13
  • Torsdag 7 juli klockan 13
  • Torsdag 25 augusti klockan 13
  • Torsdag 22 september klockan 13

Vandringarna är gratis och tar cirka två timmar.
Ingen föranmälan behövs.

KONTAKT

Frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta Uppsala kyrkogårdars kyrkogårdsexpedition.

E-post: uppsala.kyrkogardar@svenskakyrkan.se

Upptäck Berthåga kyrkogård

Mitt i det tusenåriga kulturlandskap som utgör Berthåga, finns även ett av Sveriges största, moderna ängsanläggningsprojekt. Här växer och lever många spännande arter.

Den 54 hektar stora kyrkogården, med krematorium och två kapell, Stefanskapellet och S:t Eriks kapell, började byggas på 1960-talet.

På kyrkogårdens nyare del finns Trädkyrkan, en utomhuskatedral där himlen är tak, lindkronorna valv och avenboken väggar. I Trädkyrkan kan ceremonier hållas oberoende av kulturell eller religiös tillhörighet.

Här finns även gravområden för olika religiösa inriktningar: judiska, katolska, muslimska och för bahá'i.

Kyrkogårdsvandringar i Uppsala

De vilda blommornas dag

Söndag 19 juni, De vilda blommornas dag, är du välkommen på en kyrkogårdsvandring genom ett blomstrande Berthåga. Botanisten Sebastian Sundberg från SLU Artdatabanken tar dig med på en guidad tur där blommorna står i fokus.

Arkeologisk temavandring i Berthåga

Torsdag 15 september tar arkeologen Dan Fagerlund med dig genom spåren av forntida boplatser och gravar på Berthåga kyrkogård.

Kyrkogårdsvandringar på Gamla kyrkogården

Gå en guidad vandring, hör om kyrkogårdens historia och bekanta dig med några av de kulturpersoner som är gravsatta på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Sommarens kyrkogårdsvandringar i Uppsala

I sommar kan du gå guidade kyrkogårdsvandringar med olika teman. Upptäck Berthåga, en unik naturkyrkogård med spår från forntiden, eller gör en resa genom vår historia på Gamla kyrkogården, en fridfull oas i centrala Uppsala.

Berthåga kyrkogård

Berthåga kyrkogård är en 54 hektar stor begravningsplats som har inspirerats av den uppländska naturen och är belägen i den västra delen av Uppsala.