Två nya digitala kyrkogårdsvandringar

Nyhet Publicerad Ändrad

Uppsala kyrkogårdar lanserar två nya digitala kyrkogårdsvandringar i samarbete med Uppsala stadsteater. Skådespelarna Robin Keller och Jennifer Amaka Pettersson guidar besökare som får stifta bekantskap med 22 personer med koppling till Uppsalas historia.

På Gamla kyrkogården är flera berömda svenskar gravsatta. Med en översiktskarta och med hjälp av en smart telefon eller dator, kan kyrkogårdsbesökare välja att se korta filmklipp eller lyssna till ljudspår på plats eller hemma.

Ger historien röst

Robin Keller leder oss på en vandring om personer med koppling till stadens historia och som samtidigt har särskilt utmärkande gravvårdar. Exempelvis filosofen Pontus Wikner som kom att bli en inspiration för den moderna svenska gayrörelsen som uppstod på 1970-talet. Jennifer Amaka Pettersson berättar om några Uppsalabor som på olika sätt gjort avtryck i Uppsala. Bland andra Ida Norrby, föreståndarinna för Fackskolan för huslig ekonomi.

Läs om arbetet med digitala kyrkogårdsvandringar, Hopp nr 2 2023.

Personer: ”I minnet bevarad”.

• Pontus Wikner
  • Karin Arosenius
  • Fredrik Tamm
  • Karl Gustaf Lennander
  • Herman Baumbach
  • Anna-Ma Toll
  • Gustaf Svanberg d.ä.
  • Gustaf Svanberg d.y.
  • Måns von Rosenstein
  • Uno von Troil
  • Carl Hård
  • Anders Gustaf Ekeberg

Personer: ”Vårt gemensamma Uppsala”.

• Johan Henrik Schröder
  • Maria Henschen
  • Robert Fredrik von Kræmer
  • Henrik Wilhelm Söderman
  • Ebba Boström
  • Carl Axel Ekholm
  • Hildur Akselsson
  • Tycho Hedén
  • Ida Norrby
  • Sixtus Janson

Klicka här för att besöka de digitala kyrkogårdsvandringarna

Digitala kyrkogårdsvandringar

Uppsala kyrkogårdar har i samarbete med Uppsala stadsteater tagit fram digitala kyrkogårdsvandringar med olika teman. Sommaren 2023 tillkom två nya vandringar: ”I minnet bevarad” och ”Vårt gemensamma Uppsala”.

Kulturpersoner

En webbplats som presenterar kulturhistoriskt intressanta personer gravsatta på Gamla kyrkogården i Uppsala. Gå en digital kyrkogårdsvandring på plats eller hemma.

Uppsala kyrkogårdar

Vi sköter stadskyrkogårdarna och begravningsverksamheten för Uppsala stad, oavsett medlemskap eller livsåskådning.