Om Prästgårdens förskola

Prästgårdens förskola har sina lokaler i den gamla prästgården intill Vaksala kyrka. Förskolans lummiga gård är omgiven av hagar och röda stugor, vilket ger en härlig bullerbykänsla. Granne till vår förskola ligger en fin park som ger oss både naturupplevelser och stillhet. Förskolan har plats för 20 barn i åldrarna 1-5 år. Personalen består av 4 pedagoger och 1 resurs.

På Prästgården vill använda naturen så mycket som möjligt för barnens lärande och utveckling. Delar av dagen spenderas utomhus, hur stor del är beroende på årstid, väder och andra förutsättningar. Vi är både ute på vår fina gård men även i vår intilliggande park.

Under dagen delas barnen in i mindre grupper för att skapa nära relationer och reflekterande samtal. Vi vill ge barnen tid, rum och ro och jobbar aktivt med att uppmuntra barnen till att vara en bra kompis och sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde.

VI vill i verksamheten betona vikten av vila och avkoppling, med dagar fyllda av upplevelser och ljud tycker vi att det är viktigt att uppmuntra till lugn och ro. Vid vilan delar vi in barnen i mindre grupper och använder oss av lugn musik eller läser en bok. De yngsta barnen sover gott ute i sina vagnar.