Detalj av ett kopparstick där Jesus ansikte framträder med ett fint spiralmönster ingraverat över motivet.
Foto: Leif Elggren

Utställning: Ur rätt vinkel uppstår miraklet

Leif Elggrens målningar och en etsning visas i Uppsala domkyrka 24 februari - 24 mars med inledande vernissage lördag 24/2 kl 15.00.

I utställningen Ur rätt vinkel uppstår miraklet som visas i Uppsala domkyrka 24 februari-24 mars får vi ta del av Leif Elggrens tematiskt sammankopplade serie av målningar Yellow & Black i urval. Den andra delen av utställningen är ett återaktiverande av Elggrens projekt med koppling till den franske barockkonstnären Claude Mellan (1598–1688) som 1649 gjorde ett kopparstick med ett motiv som föreställer Jesu ansikte inpräntat på S:ta Veronikas Sudarium (svetteduk). I Uppsala domkyrka visar Elggren två verk i relationell dialog med Claude Mellan. Uppmärksamma besökare uppmanas att ur rätt vinkel studera kopparplåten.

Öppen vernissage för Ur rätt vinkel... hålls lördag 24 februari kl 15.00.

Om konstnären

Leif Elggren är född 1950 i Linköping och internationellt etablerad konstnär baserad i Stockholm. Han är aktiv som konceptuell konstnär sedan slutet av 70-talet och arbetar multidisciplinärt med bland annat ljud-, text-, performance-, installations- och bildkonst. Elggren är representerad på såväl Nationalmuseum som Moderna museet. Teman såsom maktförhållanden, andlighet, livets absurditeter och starka symboler är återkommande i hans konstnärskap.