En törnekrona belyst i dramatiskt rött  och blått svävar fritt mot mörk bakgrund.
Foto: Rey Proenza / Unsplash

Upplev påskens drama i Johannespassionen

Nyhet Publicerad Ändrad

Se och hör Collegium Cantorum, Stefanoskören, Drottningholms barockensemble, Jeanette Köhn m fl framföra Bachs körverk i Uppsala domkyrka lördag 23 mars kl 18.00.

Johann Sebastian Bachs Johannespassionen hör till de mest älskade och framförda passionsverken inom kyrkomusiken. I år är det 300 år sedan uruppförandet i Leipzig och i Uppsala domkyrka är det fem år sedan verket senast sattes upp. Lördag 23 mars kl 18.00 kan du uppleva Bachs musik i en konsert under ledning av Ulric Andersson, med medverkan av körerna Collegium Cantorum och Stefanoskören, Drottningholms barockensemble och solisterna Jeanette Köhn, Kristina Hammarström, Leif Aruhn-Solén, Karl-Magnus Fredriksson och Jakob Högström

Du hittar dina biljetter (numrerade platser via Nortic.se eller på plats i Katedralbutiken, 018-430 36 30.

Om verket

Johannespassionen är som namnet antyder en musikalisk passion, det vill säga en skildring av Jesus lidande och död, komponerad av Johann Sebastian Bach för kör, solister och orkester. Musiken uppfördes första gången 7 april 1724 i Nikolaikyrkan i Leipzig. Därefter fortsatte Bach att arbeta med verket under två decennier och efterlämnade vid sin död fyra olika versioner. I våra dagar framförs oftast den fjärde och sista versionen som uppfattas vara det som bäst motsvarar tonsättarens intentioner. Tack vare sitt innehåll har Johannespassionen sin självklara plats i kyrkans musikliv under påsktiden.

Om solisterna

Jeanette Köhn, sopran, är en mångsidig sångerska som varit solist med Radiokören, sjungit musikal på Oscarsteatern och spelat barockopera på Drottningholmsteatern. Hon har sjungit roller som Pamina i Trollflöjten, Susanna i Figaros bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni och Rosalinda i Läderlappen. Dessutom var hon solist vid uruppförandet av Karin Rehnqvists verk Hymn som framfördes vid kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop.

Kristina Hammarström, alt, är en eftertraktad solist med Europa och Asien som sitt arbetsfält. Hon har haft en rad roller i operaverk från barocken samt även sjungit verk av Rossini, Berlioz, Strauss, Massenet och Mozart. Hon framträder regelbundet på scener som Scalateatern i Milano och Statsoperan i städer som Wien, Paris, München och Berlin.

Leif Aruhn-Solén, tenor, är välkänd som uttolkare av barockmusik och medverkar ofta i domkyrkans stora konserter. Han har också bland annat uppmärksammats för titelrollen i Monteverdis Orfeo tillsammans med Göteborg Baroque, liksom för rollen som Gandhi i Philip Glass Satyagraha på både Folkoperan i Stockholm och Brooklyn Academy of Music i New York.

Karl-Magnus Fredriksson, baryton, är verksam som konsertsångare och sångpedagog samt som bildkonstnär och skulptör. Han är sedan 1998 anställd på Kungliga Operan där han gjort ett stort antal huvudroller, men har även framträtt på ett flertal andra scener runtom i världen och gjort ett 30-tal skivinspelningar som soloartist.

Jakob Högström, bas, har även han lång erfarenhet som opera- och konsertsångare. Sedan debuten som Papageno i Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater 2002 har han bland annat medverkat i Zaroastre på Opéra Comique i Paris samt spelat Schaunard i La Bohème på Norrlandsoperan. Jakob är även en flitigt anlitad konsertsolist.

Boka biljett här

Boka din biljett här