Två porträtt på musikerna Robert Bennesh t v i skjorta och slips och Johan Hammarström t h i runda hornbågade glasögon i gatumiljö.
Foto: Svenska kyrkan Lund, Magnus Aronsson/IKON

Två nya musiker välkomnas till Uppsala domkyrka

Robert Bennesh och Johan Hammarström ser fram emot att från och med i höst få bidra till och vidareutveckla ett rikt musikliv i Nordens största katedral.

I augusti och september har Uppsala domkyrka glädjen att välkomna två nya organister: Robert Bennesh som närmast kommer från en tjänst i Lunds domkyrka och Johan Hammarström som senast verkat i Stockholms domkyrkoförsamling. De båda är sedan tidigare bekanta med flera av sina blivande kollegor i Uppsala domkyrka: Robert bland annat som körledare i gosskörssamarbeten samt i förra vårens uppmärksammade orgelduell, och Johan som ackompanjerande musiker vid flera konserter under 2023, inte minst uruppförandet av In Fide Spiro för katedralorgel, rockband och kör.

-Bland det roligaste jag vet är att ackompanjera körsång, konstaterar Johan Hammarström. Jag ser fram emot att få musicera med både körer och musikerkollegor i domkyrkan, över huvud taget att få ingå i ett större lag av musiker där alla är viktiga medspelare för att skapa ett storslaget musikliv.

Robert Bennesh instämmer och poängterar att han också ser fram emot de internationella möten som ingår i Uppsala domkyrkas arbete:
-Jag har länge följt gudstjänst- och musiklivet här och det ska bli riktigt roligt att få vara med i mötet mellan Svenska kyrkan och våra systerkyrkor i världen. Jag ser fram emot att få bidra till ett rikt musikaliskt och liturgiskt språk med internationell touche, och inte minst mot att hitta nya berikande samarbeten både lokalt och internationellt.

Johan Hammarström fascineras av de möjligheter som själva kyrkorummet erbjuder.

-Att få tillträda en tjänst som organist och körledare i ett så fantastiskt och inspirerande rum för musicerande är en stor glädje. I kyrkan har vi ju verkligen en skatt av musik att både förvalta och vidareutveckla. Tänk att få vara med och lotsa nya lyssnare in i denna värld!

-En av katedralens uppgifter är just att främja nyskapande och framförande av ny musik, säger Robert Bennesh. Det har tagit stor plats i mitt instuderingsarbete de sista åren och är ett av de områden jag brinner för.

Ulric Andersson, domkyrkoorganist och arbetsledare för domkyrkomusiken, är förväntansfull inför den stundande musikhösten:

-Robert Bennesh och Johan Hammarström är två högkompetenta musiker och de kommer på bästa sätt att förvalta och vidareutveckla vad företrädarna under många år byggt upp. Vi är oerhört glada för denna rekrytering.

Företrädarna är två välkända Uppsala- och domkyrkomusiker: Andrew Canning, som gick vidare till nya musikaliska uppgifter hösten 2023, och Milke Falck, som går i pension sommaren 2024.

Mer om Robert Bennesh

Robert Bennesh avlade organistexamen vid Musikhögskolan i Malmö 2009 och studerade därefter vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. 2015 mottog han solistdiplom i orgel efter tre års studier för professor Thomas Murray vid Yale University i USA. Efter att ha tjänstgjort som musiker i Skanör-Falsterbo församling och S:t Andreas kyrka i Malmö blev han hösten 2016 domkyrkoorganist i Lunds domkyrka där han haft det övergripande ansvaret för domkyrkoförsamlingens musikverksamhet och särskilt engagerat sig i utvecklingsarbetet av gosskörsverksamheten.

Utöver det dagliga arbetet som domkyrkoorganist är Robert Bennesh en flitigt anlitad solist, ackompanjatör, orkestermusiker och kormästare. bland övriga engagemang märks bland annat arbetet som projektledare för festivalen Skånes orgelveckor, som ordförande för Kyrkosångsförbundet i Lunds stift samt sedan 2020 som ordförande för Svenska kyrkans musikkommitté.

Mer om Johan Hammarström

Johan Hammarström är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter utbildningen verkade han i 18 år som organist, varav de sista 8 år som domkyrkoorganist, i Västerås domkyrka där han bland annat arbetade med nya sätt att nå ut den rika musikverksamheten som han varit med om att utveckla. I Västerås byggde han också upp ett program för att beställa ny musik till kyrkan, av tonsättare som bland andra Sven-David Sandström, Judith Bingham och Carl Unander-Scharin. Åren 2006-2008 dirigerade han Svenska kyrkans nationella ungdomskör och han har framträtt som solist i bland annat Saint Paul's Cathedral, Nidarosdomen, Aarhus domkirke och Stockholms konserthus. Johan Hammarström är också knuten till Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola och undervisar där i orgel.

2021 rekryterades han till Storkyrkan i Stockholms domkyrkoförsamling. Han beskriver tre inspirerande år i församlingen och är säker på att de skulle blivit fler om inte möjligheten till att arbeta som organist i Uppsala domkyrka dykt upp. Johan bor sedan två år i Uppsala med sin familj.