De sex sångarna i gruppen The King´s Singers ler glatt emot fotografen.

The King's Singers ger konsert med Ecstatic Ensemble och Uppsala katedralsångare

Nyhet

Den världskända sånggruppen sjunger i domkyrkan i efterlängtad konsert söndag 24 september.

Under veckoslutet 22-24 september arrangeras för första gången Uppsala körfest av Uppsala konsert & kongress och Uppsala domkyrka. Festen är en helt ny satsning för att lyfta och hylla Uppsalas rika körliv samt bjuda på inspirerande konserter med världsberömda gästartister. Bland de medverkande finns The King’s Singers och The Real Group – två världsledande vokalensembler. Vi ser också hyllade Ecstatic Ensemble, med flera av Sveriges främsta körsångare och solister, och förstås en rad Uppsalakörer med olika besättning och inriktning.

Som avslutning på körfesten kommer The King's Singers att hålla en konsert - Röster under katedralvalven - söndagen 24 september kl 18.00, baserad på sakral musik tillsammans med Ecstatic Ensemble och domkyrkans egen kör Uppsala katedralsångare under ledning av domkyrkoorganist Ulric Andersson. Biljetter kan köpas via Ticketmaster.
Mer information om Uppsala körfest och dess program hittar du här.

The King´s Singers 

I över femtio år har The King's Singers a cappella-sång gjort avtryck och intryck på världens största scener. De är kända för både teknik, mångsidighet och skicklighet i framförande, och för en pionjäranda när det gäller att skapa en rik repertoar av originalverk och unika samarbeten inom en mängd stilar och genrer.Gruppen dyker regelbundet upp i större städer, på festivaler och arenor i Europa, Nordamerika, Asien och Australasien.

Gruppen bildades 1968 och har under hela sin livstid ständigt arbetat med samtida ledande kompositörer som John Tavener, Judith Bingham, Eric Whitacre, Gydrgy Ligeti, Luciano Berio, Krzysztof Penderecki och Toru Takemitsu.

The King’s Singers består i dagsläget av Patrick Dunachie, countertenor, Edward Button, countertenor, Julian Gregory, tenor, Christopher Bruerton, baryton, Nick Ashby, baryton, och Jonathan Howard, bas. Besök gärna The King's Singers hemsida för mer information.

Ecstatic Ensemble

Det är förmodligen inte att säga för mycket om vi kallar Ecstatic Ensemble en svensk super-vokalgrupp. Gruppen består av välkända solister: Malena Ernman, alt, Jeanette Köhn och Sofia Niklasson, sopraner, Leif Aruhn-Solén, tenor, samt Hans-Peter Nee, baryton, och Gustav Nordlander, bas. Tillsammans bildade de Ecstatic Ensemble under pandemin och gruppens repertoar spänner över allt från gregoriansk munksång till musik av Enya och ABBA. Sångarna är hemmahöriga inom olika områden såsom tidig musik, barock, opera, jazz och musikal och det som förenar är just kärleken till stämsång.

Ecstatic Ensemble har bland annat spelat in konsertfilmen Ecstatic Ensemble sjunger tidig musik på Konserthuset i Stockholm.

Uppsala katedralsångare

Uppsala katedralsångare är Uppsala domkyrkas yngsta och minsta kör. Den bildades 2008 och består av 16 medlemmar, alla med ambitionen att ta sig an och gestalta musik som inte framförs så ofta. Repertoaren sträcker sig från den äldsta musiken till nykomponerade kompositioner som ofta direkt tillägnas kören. 

Körens ledare Ulric Andersson är utbildad kyrkomusiker, körpedagog, sångpedagog och operasångare. Han har sjungit de flesta stora rollerna som hjältetenor inom operalitteraturen, dirigerat flertalet av de sakrala verken för kör och orkester samt givit ett antal orgelkonserter och framträtt såväl inom som utanför landet. Han är sedan hösten 2012 domkyrkoorganist i Uppsala.