Sanna Sjöswårds utställning "Fading Stories" med vittnesmål från Förintelsens överlevande visas i Uppsala domkyrka till och med 26 februari.
Foto: Martin Gunnarsson

Ta del av Förintelseöverlevandes vittnesmål i bild, text och inspelningar

Sanna Sjöswärds utställning "Fading Stories" skildrar såväl sorg och mörker som civilkurage och hopp och kan ses i Uppsala domkyrka 27 januari-26 februari.

Fading Stories visas i Uppsala domkyrka 27 januari-26 februari 2023. Invigningen hölls fredag 27 januari, på Förintelsens minnesdag, med medverkan av bland andra Hania Rosenberg, Förintelseöverlevande, Susanne Levin, barn till en överlevande, samt fotografen och författaren Sanna Sjöswärd själv. Nedan visas ett bildspel från vernissagen.

Fading Stories är en utställning som kommit till i och med att Sanna Sjöswärd under närmare tre år intervjuat och fotograferat Förintelsens sista överlevande. Utställningen består av porträttfoton och vittnesmål i form av inspelningar och kortare citat. Här vittnar ett tjugotal överlevande om märgbitande sorg, död och våld, hopplöshet och mörker. Samtidigt är det berättelser om civilkurage och hopp. Genom att minnas berättelserna från Förintelsen kan vi förhindra att en av mänsklighetens mörkaste stunder upprepar sig.

Varje överlevande som intervjuats skildras i utställningen med ett porträtt, ett citat och en QR-kod som leder både till kortare och längre inspelningar där lyssnaren får ta del av vittnesmålen.

Sanna Sjöswärd (1973), född i Teheran, Iran, är en svensk fotograf och författare. Hon är utbildad vid Hola i Prästmon och på Nordens fotoskola på Biskops-Arnö. Hennes första utställning Roots har bland annat visats på Photographic Gallery i New York och Galleri Ibis i Finland.

Fading stories
Uppsala domkyrka 27 januari-26 februari
Öppet alla dagar 8-18. Fri entré.

För mer information och kontakt:
Kristin Windolf, kulturansvarig präst i Uppsala domkyrka