Foto: Detalj ur målning av Isak Hall

Se Isak Halls oljemålningar i höst

Nyhet

Uppsalakonstnärens suggestiva bildvärld visas i domkyrkan 23 september-29 oktober.

Isak Hall (1978) är en svensk konstnär verksam i Uppsala. 2018 fick han Svenska kyrkans kulturstipendium ”för sin strävan efter att ge gestalt åt det outgrundliga”. Halls suggestiva oljemålningar och teckningar leder tankarna till en mystik verklighet bortom den moderna tekniken med alla dess möjligheter och uttryck.  Nu visas ett flertal av hans målningar i en utställning i Uppsala domkyrka som pågår 23 september-29 oktober och inleds med öppen vernissage lördag 23 september kl 16.00. 

Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrka, skriver:

”Ljus är ett återkommande tema i Isak Halls konstnärskap. Förutsättningen för ljus är mörker. Videokonstnären Bill Viola, som i domkyrkan permanent närvarar med sitt verk Visitation, har en konnoterande tanke när han säger: ”Sök mörkret så får du möjlighet att se ljuset.” 

En annan viktig essens i Halls måleri är djupet. Hall hämtar, liksom Viola, inspiration från renässansens målare och deras detaljerade skiktmåleri med lager efter lager av transparenta pigment och fernissa - allt för att konstverken skulle få en känsla av djup och luminositet. Halls arbeten är utförda på pannå och målade i tempera och därefter många lager oljefärg.  

I denna utställning i Uppsala domkyrka visar Isak Hall nya verk som utforskar landskap, ljus och andlighet. Hans verk samtalar med det som återfinns i rummet – arkitekturen, ljuset och konsten. Domkyrkan som rum kommunicerar på ett ordlöst sätt - valven kan ge perspektiv, ljuset som silar fram genom de målade glasfönstren kan ge mod och ljusen som brinner i ljusbärarna en bön om skydd. Med djup och skärpa låter Isak Hall människan som besöker domkyrkan ana en verklighet bortom denna.

Halls verk för tankarna till naturen och det mönster från död till liv som man återfinner där. Tankarna för också till det immanenta – till ljuset och närvaron som finns överallt, i oss och runt oss och som upprättar och ger förutsättningar till liv, även om det är på bristningsgränsen. ”

Isak Hall gick ut Kungl. Konsthögskolan i Stockholm år 2013 och har ställts ut bland annat på Bonniers konsthall, Uppsala konstmuseum, Aguélimuséet i Sala och på CF Hill Gallery i Stockholm.