Björklinge kyrkokör står uppställda för ett gruppfoto och ler mot fotografen. Ett klassiskt körfoto.
Foto: Magnus Kilvén

Missa inte höstens Lördagsmusik

Lördagar kl 15.00 ges gratis konserter i Uppsala domkyrka med lokala eller gästande musiker. Lördag 8 oktober framför Björklinge kyrkokör och Jesper Rydén ny kör- och orgelmusik skriven och dirigerad av Magnus Kilvén.

Konserterna som går under vinjetten Lördagsmusik är en mångårig och omtyckt tradition i Uppsala domkyrka. Konserterna är alltid gratis, ges på eftermiddagen kl 15.00 och är fina tillfällen att uppleva både klassiska och nya tongångar i ett vackert kyrkorum.

Veckans konsert består helt och hållet av nyskriven musik av Magnus Kilvén, tonsättare och dirigent för Björklinge kyrkokör. Lördag 8 oktober framför kören Sjung till Herrens ära en ny sång tillsammans med Jesper Rydén, orgel.
Nästa vecka är det dags för Åkermanorgelns återinvigning efter två år av restaureringsarbeten. December månad tar lördagsmusiken uppehåll för att ge plats åt domkyrkans många advents- och julkonserter.

Program hösten 2022

8 oktober: Björklinge kyrkokör under ledning av Magnus Kilvén. Sjung till Herrens ära en ny sång. Nyskriven kör- och orgelmusik av Magnus Kilvén. Orgel: Jesper Rydén.

15 oktober, obs 18.00: Åkermanorgelns återinvigning. Domkyrkans klassiskt romantiska instrument från 1871 är den största bevarade orgeln från sin tid och har under de senaste två åren renoverats. Nu återinvigs den med ett konsertprogram framfört av professor och organist Hans Fagius. På programmet står musik av Berens, Bach, Franck och Liszt.

22 oktober: Berliner Mädchenchor och Uppsala domkyrkas flickkör under ledning av Sabine Wüsthoff och Margareta Raab

12 november: Andrew Canning, orgel.

19 november: Orgelfestival med Uppsala Missionskyrka.

Tidigare konserter

24 september: Karlstads motettsällskap under ledning av Jörgen Martinsson. Musik av Pärt, Gjeilo, Duruflé, Grieg och Britten.

1 oktober: Uppsala katedralsångare under ledning av Ulric Andersson. Renässansens Europa - en musikalisk resa. Musik av Schütz, Tallis, Desprez, Gallus, Morales m fl.

Lördagsmusik är en konsertserie som arrangeras i samverkan med Sensus.

Nedan: Organist Andrew Canning spelar Solemn Prelude från For the Fallen (Edward Elgar) och Tango ”La muerte del ángel” (Astor Piazzolla, arr. Canning). Från Uppsala domkyrkas digitala kulturnatt 2020.