Brassensemblen Linnékvintetten står gruperade på rad inför kameran med sina mässingsinstrument.
Foto: Stewen Quigley

Linnékvintetten spelar tornmusik under två sommarveckor

Blåsensemblen håller dagliga lunchkonserter i domkyrkan 28 juni - 9 juli kl 12.00.

Fullt blås på hög höjd - att Linnékvintetten brassar på från balkongen mellan domkyrkans torn under två veckor efter midsommar är sedan 30 år en tradition som de senaste åren fått modifieras lite då det pågått en restaurering av tornspirorna. Nu står tornen fria och blåsensemblen från Musik i Uppland kan åter igen spela ut över domkyrkoplan tisdag-lördag kl 12.00 under perioden 28 juni-9 juli.

Efter musiken från själva tornen flyttar kvintetten ner och ger en kort konsert inne i kyrkorummet. Programmet varierar från dag till dag. Fri entré gäller.

Linnékvintetten

Förutom egna konsertprogram på bland annat Uppsala Konsert & Kongress och återkommande medverkande i universitetets och domkyrkans musikliv spelar Linnékvintetten med barn, för barn, med körer och inom vårdsektorn.

Ensemblen har sedan starten 1986 gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett. Tonsättare som Mats Larsson Gothe, Rolf Martinsson, Karin Rehnqvist, Marie Samuelsson och Jonas Forssell har skrivit verk till kvintetten, som också samarbetar flitigt med artister från många olika genrer och har synts på festivaler som Signal och Kalvfestivalen.

Linnékvintetten under en av många lunchkonserter sommartid i domkyrkan - sedan 30 år en omtyckt Uppsalatradition.