Butroh-dansaren SU-EN sitter i en stilla meditativ pose med slutna ögon i ett dunkelt turkost rum.
Foto: Gunnar H Stening

Kroppslig och musikalisk performance i domkyrkan

Nyhet

Upplev "Sacred Space / Sacred Bodies" med SU-EN, Va-Bene Elikim Fiatsi och Andrew Canning, onsdag 26 och torsdag 27 april kl 18.30 i Uppsala domkyrkas högkor.

Två kvällar i slutet av april arrangeras en performance i Uppsala domkyrka: Sacred Space / Sacred Bodies - en kroppslig och musikalisk ritual baserad på mänskliga rättigheter och människokärlek. Projektet är ett samarbete mellan SU-EN Butoh Company och Uppsala Domkyrka. 

- Det centrala i Sacred Space/Sacred Bodies är att undersöka det mänskliga och den värld vi lever i idag, säger SU-EN. Det konstnärliga uttrycket är en gränsöverskridande förståelse för frågor runt kropp och identitet i något som är tidlöst och ändå aktuellt i vår samtid.

Kristin Windolf, kulturansvarig präst, konstaterar att domkyrkan är ett rum där frågor om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde har en självklar plats.

- I konsten kan vi mötas kring det som är existentiellt viktigt i våra liv, säger hon. Kroppsliga och musikaliska uttryck har i sig alltid varit en självklar del av till exempel gudstjänsterna, inte minst i form av det gestaltande som sker genom liturgin. Det känns spännande att få uppleva det mötet i samarbetet med SU-EN i detta projekt. Att kyrkorummet med sin arkitektoniska skönhet blir spelplatsen för detta är spännande.

Sacred Space/Sacred Bodies

Uppsala domkyrka 26 och 27 april kl 18.30
Konstnärlig ledning och iscensättning: SU-EN
Musik och ljud: Franz Liszt, Olivier Messiaen, Naturen, röster av medverkande

Medverkande
Andrew Canning, orgel
Va-Bene Elikem Fiatsi [crazinisT artisT], kropp, aktioner, röst
SU-EN, dans, kropp, aktioner, röst
raori Hanna Westergren, kostymdesign

Fri entré men obligatorisk förbokning. Länk till platsbokning kommer inom kort.
Längd: ca 1 tim

SU-EN, koreograf och Butoh-konstnär, är baserad i Almunge i Uppsala. Konstnärlig ledare för SU-EN Butoh Company. Med rötter i japanska Butoh och influenser från konceptuell konst och performancekonst undersöker hon i sitt konstnärskap frågor om kroppen, världen och medmänsklighet.

Va-Bene Elikem Fiatsi [crazinisT artisT], är baserad i Kumasi, Ghana. Hon är interdiciplinär artivist och transkvinna samt kurator. Med ritualer och en könsflytande persona använder crazinisT sin egen kropp som ett verktyg för att provocera fram tankar. crazinisT har visat sitt arbete over hela världen i Afrika, Sydamerika, USA och Europa.

Andrew Canning, född i London, är organist utbildad vid Royal Academy of Music i London. Som frilansande organist har Andrew Canning framträtt runt om i världen. Sedan 1996 är han biträdande domkyrkoorganist i Uppsala domkyrka.  

raori Hanna Westergren är en modedesigner verksam i Faringe, Uppsala. Hon startade slowfashion-märket “raori" där hon tillverkar skräddarsydda klänningar, vardagsplagg och scenkostymer. Hon har en kandidatexamen i textila hantverk, Uppsala universitet, och har studerat mode vid London Centre for Fashion Studies.