Foto: Johan Nilsson

Visningar och vandringar i domkyrkan

Uppsala domkyrka har en omfattande skolvisningsverksamhet som vänder sig till elever i alla åldrar och med olika behov.

Upptäck katedralen mitt i staden

Uppsala domkyrka har en mängd visningar som om möjligt anpassas för olika årskurser och gruppindelningar efter behov. Visningarna kan vara ett led i lärandet om det kulturarv som eleverna har del i:
”Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.”  (Lpg 11:1, rev 2018)

Information och bokning:

Annika Franzon, ansvarig för visningsverksamhet och bokning, 018-430 36 16.
Ann-Charlotte Bergel, församlingspedagog, om du har frågor om visning för ­särskola och ­förskola, 018-430 36 43.
Tina Pederson, församlingspedagog, om du har frågor om ­metoden kyrkopedagogik, 018-430 37 80.

visningsfilmer i pandemitider - se dem nedan

Även läsåret 2020/21 riskerar att till viss del präglas av coronapandemin. Domkyrkans visningsverksamhet presenterar här nedan (scrolla neråt så hittar du dem strax) filmer baserade på det som är mest efterfrågat i våra visningar: medeltid, Vasatid, symboler i kyrkorum. Det blir inte detsamma som ett riktigt besök i Uppsala domkyrka men ändå ett smakprov på vad sådana visningar kan innehålla. Vi hoppas att det snart blir möjligt för klasser att besöka oss i samma utsträckning som vanligt!

Historiskt och upplevelsebaserat

basvisning

Visning av domkyrkan. Det som är aktuellt för årskursen kan särskilt betonas – till ­exempel Uppsalas historia, medeltiden, Vasatiden, 1700-talet.
För grundskola och gymnasium.

särskolan

Alla typer av visningar kan anpassas efter ålder, förutsättningar och önskemål om tema.

visning för förskolor/f-klass:
på upptäcktsfärd i domkyrkan

I domkyrkan finns många spännande saker att titta på för förskolebarn. Vi upptäcker kyrkan tillsammans.
För förskola/f-klass (4–7 år).

visning med bildjakt – mellan ­himmel och jord

Vi letar efter och samtalar om spännande saker som finns i kyrkor. ­
För förskola, årskurs F–3.

museet skattkammaren

I Skattkammaren finns dräkter som domkyrkans präster har burit, föremål från Vasagravarna, drottning Margaretas gyllene klänning och kläderna som Sturarna bar när de mördades 1567.
För grundskola, gymnasium.

Resan till medeltiden

Ny dramavisning för årskurs 4–5 när eleverna läser medeltiden. Vi gör en resa bakåt i tiden och möter fem personer ur domkyrkans medeltidshistoria. Vem byggde vår domkyrka? Vad tog kristendomen med sig till Sverige? Och varför har det kommit pilgrimer till Uppsala i alla tider?
Dramaformen ger inte möjlighet att ställa frågor under själva visningen men alla i gruppen görs ändå delaktiga i resan till medeltiden. Särskild inbjudan skickas ut till skolor i Uppsala kommun inför visningsperioden.

den heliga birgitta

Hur var det i kyrkorna på medeltiden och hur levde munkarna och nunnorna i klostret? Möt Birgitta Birgersdotter.
För årskurs 4–6.

gustav vasa och reformationen

Gustav Vasa, krönt och begraven i dom­kyrkan, genomförde reformationen av kyrkan i Sverige. Vad betyder det?
För årskurs 5–9, gymnasium.

kristendomens historia i sverige

Domkyrkan berättar om kristendomens tusenåriga svenska ­historia, från katolsk medeltid till Svenska kyrkan av idag.

Tidsresan

En vandring genom kyrkans historia, från 1000-talet till våra dagar. Vi gör ett stopp i varje århundrade och får en inblick i hur människor såg på sig själva, världen och Gud. Årskurs 6–9.

symbolvandring

I kyrkor finns mängder av symboler och rummet används till heliga handlingar. Vad vill en kyrkas arkitektur, bilder och riter ­berätta?

upplysningstiden

Om upplysningsfilosofer på 1700-talet och hur deras tankar påverkar oss idag.

kyrkopedagogisk visning

Upplevelsebaserad visningsmetod som grundar sig i dialog. Metoden kan tillämpas på olika teman, för olika skolämnen. Mer information här.

visning för lärararbetslag

Vi tar gärna emot lärargrupper för att ge exempel på hur domkyrkan kan användas i undervisningen.

skapande skola

I nuläget kan inte de planerade visningarna hållas på plats i domkyrkan men här finns en film med förkortad visning som du som pedagog kan använda dig av i din undervisning.

Årstidsrelaterat

krubbvisningar

Domkyrkans julkrubba visas under adventstid. Se visningstider på www.uppsaladomkyrka.se (ingen bokning, drop in).

påskvandringar

Årskurs 3 i domkyrkoförsamlingen får särskild inbjudan till påskvandringar i stadsdels­kyrkorna Vindhem och S:t Per.

​sankt erik – sveriges skyddshelgon

Om medeltidens helgon i domkyrkan och om allhelgonatraditioner.
För årskurs 3–6.

eriksvandring

Gå längs pilgrimsleden mellan domkyrkan och Gamla Uppsala kyrka. Guiden berättar om det vi ser längs vägen och förklarar vad en pilgrim är. Vandringen tar ungefär 3 timmar.
För årskurs 4–6.

Här kan du ladda ner skolvisningsfoldern för läsåret 2020-2021.

priser och bokningar

Visning är kostnadsfri för skolklasser från Uppsala stift (Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland och Hälsingland). Klasser från skolor i andra stift betalar 600 kr (1 timme) eller 900 kr (2 timmar). Visning för lärararbetslag är kostnadsfri för ­skolor i Uppsala pastorat, för övriga skolor 600 kr. Vid utebliven avbokning debiteras fullt visningspris, och för klasser från Uppsala stift 500 kr. Tyvärr kan vi inte erbjuda någon lokal för matsäcksätning.