Foto: Peter Östlund

Videoverk i domkyrkan ger plats för betraktaren

Upplev Peter Östlunds AddYourself #3 i Jagellonska koret från och med torsdagen 18 februari.

Lägg till dig själv i Östlunds videoverk

”AddYourself betyder ”lägg till dig själv” och jag menar att verket fullbordas först när betraktaren kompletterar, fyller ut och färglägger de rum som skapas”, skriver konstnären Peter Östlund i en text som presenterar det videoverk som visas i Jagellonska koret i Uppsala domkyrka under perioden 18 februari-25 mars.

I verket hittar betraktaren enligt konstnären välkända landskap att återupptäcka
och se med nya ögon samt en möjlighet att ge plats för reflektion över det egna livet och de val vi gjort eller måste göra: ”Små förändringar av det man ser har en förmåga att minska det störande bruset av egna tankar, oro och annat”.

-Verket visas på väggen mellan två gravmonument i ett av domkyrkans mest magnifika kor, berättar Kristin Windolf, präst och kulturansvarig i Uppsala domkyrka. Det händer något med upplevelsen av verket då det visas där.

Hon konstaterar också att AddYourself #3 passar fint in under den del av kyrkoåret där vi nu befinner oss:

-Det är fastetid och vägen går i riktning mot påsken som handlar om livets seger över döden. Vi ges en möjlighet till rannsakan och eftertanke.

AddYourself #3 är det avslutande verket i en trilogi som påbörjades 2018. Samtliga sekvenser är inspelade med drönare och efterbearbetade digitalt. I verket hörs originalmusik framförd av Anders Widmark, Charlotte Magnusson, Peter Frykholm och Jonas Zeidlitz.

addyourself 3# av peter östlund

Uppsala domkyrka, Jagellonska koret 18 februari-25 mars
Öppet kl 8-18. Fri entré.