Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Tre föredrag om ortodox spiritualitet

Lär dig mer om ikoners teologi och symbolik i Almtunakyrkan. Öppna föreläsningar 23, 24 och 26 mars.

Om ikoner och vad de betyder

23-24 samt 26 mars handlar mycket av det som händer i Almtunakyrkan om ortodox spiritualitet. Bland annat blir det tre föredrag som kommer att vara öppna för alla intresserade och som på olika sätt handlar om ikoner* och deras symbolik och teologi:

Måndag 23/3 kl 16.00: Anna av Novgorod. Föreläsare Maria Eckerdal, teol dr.
Tisdag 24/3 kl 9.00: Människan som ikon. Föreläsare Johannes Pulkkanen, teol dr.
Torsdag 26/3 kl 9.00: Ikonens teologiska symbolik. Föreläsare f Angel Velitchkov.

Ingen föranmälan behövs. Välkommen!

Kontakt: Hans Carlsten, 018-430 36 40

* Vad är en ikon?

Ordet ikon kommer från grekiskan och betyder "bild". Inom den ortodoxa kyrkan är ikonen dock mer än en vanlig bild. Ikonen menas vara en helig avbildning och är ofta målad på trä även om andra media också förekommer. Ikonen betraktas inte bara som en ren illustration utan utgör en del av det religiösa budskapet och uppfattas ofta som en fysisk manifestation av det den representerar, till exempel den heliga Gudsmodern Maria och Jesusbarnet. Ikoner förekommer i både ortodoxa kyrkor och hem, ofta tillsammans med brinnande oljelampor.