Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Träffa nya vänner

Bli vän eller vänfamilj med nyanlända flyktingar i Uppsala. Du anmäler dig ensam, som par eller familj.

Tänk dig att du har flytt till Sverige, att du lämnat svårigheter i ditt hemland och börjat landa i din nya tillvaro. I den situationen kan du behöva lära känna de som bor i ditt nya samhälle.

För att underlätta integration driver Uppsala kommun och Svenska kyrkan Uppsala tillsammans en vänförmedling. Projektet startade i mars förra året, och har hittills varit framgångsrikt, ca 300 familjer har redan hittat nya vänner.

– Det är jättepositivt. De blir vänner för livet. De har kontakt fortfarande, säger Mary Wehbeh, projektkoordinator på Svenska kyrkan Uppsala.

De nya vänskaperna är viktiga både för Uppsalabor och nyanlända. Vinsterna är många, språkutveckling, kulturella utbyten och framför allt - en ny vänskap!

Bli vän eller vänfamilj

Just nu köar över 50 nyanlända för att hitta nya vänner. Bland annat vill ensamkommande unga träffa kompisar. Uppsalabor som bor ensamma, i par eller som familjer är välkomna att anmäla sig som vän eller som vänfamilj. Svenska kyrkan Uppsala matchar din ansökan med nyanlända som har liknande livssituation som du.

– Alla anmäler sig frivilligt. Alla nyanlända har uppehållstillstånd, bor i Uppsala och har kommit till den punkten när det är dags att skaffa vänner här, säger Mary Wehbeh.

Se filmen om vänskapsförmedningen här

Anmäl dig som vän eller vänfamilj >>

Anmälan sker via ett formulär på Uppsala kommuns hemsida.

KontaktPerson på svenska kyrkan Uppsala

Mary Wehbeh, projektkoordinator
Skicka e-post
Telefon, 018-4303807, 018-4303500 (växel)