Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Tobias Sjöberg

Nåd – Installationer och målningar i Uppsala domkyrka. Vernissage söndag 16 juni kl 13.

– Allt jag delger är process, något pågående och ett förhållningssätt där gudstjänsten tar sin början, menar konstnären Tobias Sjöberg.

Tobias Sjöbergs arbete berör ofta gränsen mellan förgänglighet och beständighet, där något omvandlas i mötet med sin omvärld såväl fysiskt substantiellt som socialt. I en följande snarare än en styrande process låter han själva handlandet, akten som föregått verkens tillkomst, vara påtagligt närvarande. Så här beskriver Tobias själv processen:

”Jag önskar att utställningen får utforska det levande, livet självt. Därmed har jag också velat låta inkludera och korrespondera med allt vad domkyrkan står mitt i just nu – byggnationer, renovering, restaurering, tält och baracker. Allt det har jag i processen låtit få bli också mitt eget inre och yttre rum, som en kroppslighet för en konstnärlighet och skapelseakt – där verken, bland gravar, kor och altare låter sig införlivas genom alltings omständighet och föränderlighet”.

Det finns ingen tro utan handling. Det finns ingen handling utan tro.

Ur: Samtal med änglar nedtecknade av Gitta Mallasz.

Utställningen äger rum på flera platser i domkyrkan och gestaltar och
belyser en förvandlingsprocess såväl i verken, som i och genom människan som träder in i kyrkorummet.

Tobias Sjöberg
Uppsala domkyrka 16 juni–2 september