Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Snart premiär för Existentiell litterturfestival

Existentiell litteraturfestival i Uppsala domkyrka den 31 augusti 2019

Intresset är stort för den Existentiella litteraturfestivalen som hålls i och omkring domkyrkan lördag 31 augusti. Festivalen som är ett samarbete mellan Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen vill med litteratur som utgångspunkt skapa möjlighet till reflektion och tolkning av livsfrågor.

- Biljetterna har snart sålt slut. Det finns ett stort intresse för den här typen av arrangemang, säger Kristin Windolf som är präst i Uppsala domkyrka och projektledarna för festivalen tillsammans med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.

- Vi lever i en tid då människor är ständigt uppkopplade och kontrollerade. Jag tror det är extra viktigt att lyfta fram poesi och litteratur som alternativa ytor för drömmar och eftertanke.

Författarsamtalen äger rum på tre scener: Domkyrkan, Katedralkaféet och Stadsbiblioteket. Programmets utformning och val av medverkande är att det ska finnas ett tydligt existentiellt perspektiv. Lotta Lundberg, Ola Larsmo, Agneta Pleijel och Per Svensson samtalar om fiktionens betydelse i våra liv och Joel Halldorf, Mikael Kurkiala och ärkebiskop Antje Jackelén lyfter frågan om hur vi förhåller oss till frågor om tro, andlighet och religion vårt moderna samhälle, för att nämna något ur programmet. Vår tids stora fråga om klimatet kommer även att diskuteras i ett samtal mellan poeten Jonas Gren och ekoteologen Anna-Karin Hammar, då med utgångspunkt i hur just litteratur och religion kan vara en existentiell resurs. Andra aktuella författare som medverkar under festivalen är Agnes Lidbeck, Alex Schulman och Lina Wolff.

- Det som gör den här festivalen speciell är att många av samtalen äger rum under valven i kyrkorummet där vi under århundraden firat mässa, döpt och begravt människor.

Festivalen avslutas med söndagens högmässa i Uppsala domkyrkan som ges en litterär prägel. Medverkande från festivalen bidrar med texter, poesi och musik som samspelar med bibelns ord. Ett författarsymposium på Sigtunastiftelsen anordnas på fredagen för särskilt inbjudna.

Hela programmet presenteras på:

www.existentiellitteraturfestival.se