Foto: Detalj från ikon av Christina Lundström

Skapelsens triptyk visas i domkyrkan 8-22 april

Christina Lundströms ikonmåleri inger hopp och tröst i en turbulent tid.

Hopp och tröst i triptyk av ikonbilder

Under två vårveckor från och med torsdagen 8 april visas ikonmålaren Christina Lundströms Skapelsens triptyk i Uppsala domkyrka.

Triptyken består av tre stora ikonbilder som beskriver tre vägar; Livets väg, Kärlekens väg och Trons och hoppets väg. Bilderna vill berätta om hopp och tröst i en tid som domineras av mörka berättelser; miljökatastrofer, krig och pandemi.
I bilderna, som har arbetats fram i samråd med bland andra Martin Lönnebo och Anders Arborelius finner vi frälsarkransens olika pärlor. Var för sig och tillsammans utgör de olika vägar i livet till hjälp och tröst.

I triptyken finns vägar som väver samman olika tider, platser och människor.  Där hittar vi personer från Bibeln, från den kristna traditionen och från idag. Motiven väcker frågor om vår existens; vart är vi på väg, hur ser min väg ut, tar den slut?

Skapelsens triptyk - ikoner av christina lundström

Uppsala domkyrka, Jagellonska koret 8-22 april
Öppet dagligen kl 8-18