"Sista middagen" ställs ut i domkyrkan i sommar

Se Natasha Dahnbergs konstverk i södra koromgången från och med onsdag 17 juni.

Konstverk i skört porslin skildrar förenande måltid

Längst fram i domkyrkans södra koromgång ställer konstnären Natasha Dahnberg ut sitt konstverk Sista middagen. Det är ett bord som sträcker sig tjugotvå meter, placerat nära högaltaret, med dukar och servetter gjorda av sköraste porslin.

- Duken med kaffefläckar och slarvigt hopvikta servetter vittnar om att här har varit fest, konstaterar Kristin Windolf, präst och kulturansvarig i Uppsala domkyrka. Måltiden handlar om att stilla verklig hunger. På det sättet förenar den alla människor.

Sista middagen visas från och med onsdagen 17 juni då det hålls vernissage kl 15.00.

Natasha Dahnberg är en rysk-svensk konstnär som under de senaste åren haft flera utställningar i Uppsala och Moskva och också uppmärksammats för tankeväckande foto- och videoverk, ibland med politisk udd och ibland med subtila berättelser om stora livsfrågor.

Kristin Windolf ser det som viktigt att domkyrkan får vara en plats där vår tids skapande speglar existentiella teman som identitet, ensamhet och längtan:

- När det samtida skapandet möter tidigare generationers verklighetstolkning, människosyn och gudsbild så fördjupas det som kyrkorummet kommunicerar i sig själv, menar hon. Men framför allt så kan konst och litteratur hjälpa oss att tolka evangeliet.

Natasha Dahnberg: Sista middagen
Utställning 17 juni-9 augusti
Vernissage onsdag 17/6 kl 15.00

I filmklippet nedan berättar Kristin Windolf, präst och kulturansvarig, om konstens funktion i domkyrkan: