Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Rockkören DUM på jakt efter Paradiset

Höstens "Stairway to Heaven" tar avstamp i berättelsen om Adam och Eva. Två konserter ges 15 och 16 november.

Suggestiv rock i höstmörkret

Rockkören DUM (Domkyrkoförsamlingens ungdomsmusik) har sedan starten 2004 etablerat sig som en av Uppsalas mest välkända körer och konserterna i Uppsala domkyrka har blivit något av en återkommande modern klassiker. Stairway to heaven  är en vidareutveckling av det tidigare konceptet Dark side of the dome. Mycket är sig likt - rockmusik framförs i en suggestivt ljussatt katedral av kör, band och solister under ledning av Niclas Dahl.

Årets program innehåller musik av bla Europe, Leonard Cohen, Kent, Lady Gaga och Queen - och som vanligt bjuder kören in konsertbesökarna att använda både kroppen och knoppen.

- Det finns ingen motsättning i att både underhålla och samtidigt baka in lite andlig spis och rent av beröra. Den som någon gång varit på en konsert med till exempel bandet U2 vet detta, menar Niclas Dahl. Det finns väldigt många bra låtskrivare i rockhistorien vars texter rymmer många av de stora och svåra frågorna, skatter som bara väntar på att tas tillvara.

Årets konsert tar avstamp i berättelsen om Adam och Eva och om hur paradiset gled människan ur händerna som en konsekvens av sökandet efter kunskap - en ständigt aktuell allegori:

-Vi människor har en förkärlek för att krångla till saker och ting. Om vi bara vågade lyssna till våra hjärtan lite oftare borde vi kunna lösa både det ena och andra, tror Niclas Dahl.

Stairway to heaven

Rockkören DUM under ledning av Niclas Dahl
Uppsala domkyrka 15 och 16 november kl 19.00
Biljetter: Katedralbutiken 018-430 36 30 eller Ticketmaster.

Facebook-event för Stairway to Heaven  hittar du här.

Se och hör gärna ett smakprov från en av rockkören DUMs tidigare konserter i Uppsala domkyrka: