Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Nytt altarkrucifix

Katedralens Vänner har skänkt ett litet altarkrucifix till domkyrkan som invigdes och togs i bruk i januari.

Anders Alberius som hållit i kontakten med konstnären berättar:

”Katedralens Vänner har efter förfrågan av domprosten skänkt ett altarkrucifix till domkyrkan. Det ska ligga på altaret vänt mot celebranten när det firas mässa. Krucifixet kommer alltså inte normalt att kunna ses av församlingen. Dess uppgift är att för prästen vara en påminnelse att det är Kristus Frälsaren som är det egentliga subjektet i mässan, inte du. 

Det betyder nu inte att inte andra vid tillfälle ska passa på och se altarkrucifixet, som är ett mycket fint konstföremål.

Konstnären är Sven-Bertil Svensson från Mörbylånga. Han är en av vår tids större kyrkokonstnärer. Han har utsmyckat och färgsatt över 80 kyrkor, i Uppsala bland annat Marie Lovsång i Kyrkans Hus och St Ansgars kyrka. Han använder sig ofta av en modifierad ikonstil. Man kan i hans konst känna igen den speciella konstart, som går tillbaka till kyrkans första århundraden. Numera har faktiskt de flesta kyrkorum en eller flera ikoner, och Sven-Bertil Svensson är en av dem som banat väg. 

Katedralens alla vänner känner glädje över att ytterligare ett värdefullt konstföremål har landat i Uppsala domkyrka.”