Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Ny litteraturfestival med fokus på livsfrågor

Existentiell litteraturfestival i Uppsala domkyrka den 31 augusti 2019

Sista helgen i augusti arrangeras Existentiell litteraturfestival - en helt ny festival med fokus på livsfrågor. Bakom festivalen står Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan.

- Vi vill bjuda in till samtal där litteraturen blir en hjälp för oss att tolka våra liv och vår samtid, både som individer och samhälle. Sigtunastiftelsen har en lång tradition av att lyfta de existentiella perspektiven i våra mest utmanande samtidsfrågor – inte minst i kontakt med svenska författare. Därför känns det både roligt och angeläget att vara medarrangör till denna festival, säger Dan-Erik Sahlberg projektledare och programchef för Sigtunastiftelsen.

Merparten av författarsamtalen äger rum lördagen den 31 augusti i Uppsala domkyrka och Uppsala Stadsbibliotek och tanken bakom programmets utformning och val av medverkande är att det ska finnas ett tydligt existentiellt perspektiv. Lotta Lundberg, Ola Larsmo, Agneta Pleijel och Per Svensson samtalar om fiktionens betydelse i våra liv och Joel Halldorf, Mikael Kurkiala och ärkebiskop Antje Jackelén lyfter frågan om hur vi i förhåller oss till frågor om tro, andlighet och religion vårt moderna samhälle, för att nämna något ur programmet. Vår tids stora fråga om klimatet kommer även att diskuteras i ett samtal mellan poeten Jonas Gren och ekoteologen Anna-Karin Hammar, då med utgångspunkt i hur just litteratur och religion kan vara en existentiell resurs. Andra aktuella författare som medverkar under festivalen är Agnes Lidbeck, Alex Schulman och Lina Wolff.

- Det speciella med denna litteraturfestival är dels dess fokus på livsfrågor, dels att samtalen äger rum i kyrkorummet. Jag tror inte det finns motsvarigheter någon annanstans till kyrkorummet; en mötesplats mellan historia och framtid, där samtidens frågor får ljus både bakifrån och från framtiden. I Uppsala domkyrka har den samtida konsten och litteraturen länge haft en viktig plats. Dessa kulturmöten i katedralen är en viktig del av det totala kulturlivet, säger Kristin Windolf, projektledare och domkyrkokomminister i Uppsala domkyrka.

Utöver lördagens författarmöten den 31 augusti arrangeras även ett symposium på Sigtunastiftelsen för särskilt inbjudna fredagen den 30 augusti och en litterär gudstjänst för allmänheten i Uppsala domkyrka söndagen den 1 september. Biljetter till evenemanget släpps på festivalens hemsida: www.existentiellitteraturfestival.se den 6 maj.

Projektledare: Dan-Erik Sahlberg och Kristin Windolf program@existentiellitteraturfestival.se

Presskontakter: Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se tel 0735-93 55 68 Johan Nilsson, kommunikatör Uppsala domkyrka johan.nilsson@svenskakyrkan.se tel 018-430 36 05