Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

"Noas ark" med Nya Toner och Rätta Takter

Sankt Pers kyrkas barnkörer uppför Joseph Horovitz musikal i gudstjänsten söndagen 27 maj kl 11.00.

Noas ark av Joseph Horovitz
Barnkörerna Nya Toner och Rätta Takter
Söndag 27 maj kl 11.00
Musikalen framförs i samband med Gudstjänst med små och stora.
Efter gudstjänsten serveras pannkakor med sylt och grädde.

Nya Toner och Rätta Takter är S:t Pers körer för barn i låg- respektive mellanstadiet. Det är sedan många år en tradition att de gör ett större projekt på våren (många har säkert upplevt Blomsterspelet) och i år är det alltså musikalen ”Noas ark” som står på tur. Förutom barnkörerna medverkar även prästen Hans Carlsten i rollen som Gud, Maria Aas Åhlén leder gudstjänsten och Niklas Dackborns orkester är kompgrupp. Körerna leds av kyrkomusiker Linnéa Sjöberg.

Joseph Horovitz (f 1926) är en brittisk kompositör och dirigent som skrivit orkestermusik, kammarmusik, baletter och även komponerat för film och tv. Musikalen Noas ark (Captain Noah and his Floating Zoo) skrevs och framfördes 1970 och är sedan dess ett omtyckt verk som har uppförts i många skolor och kyrkor världen över.

Musiken är mångfacetterad, uttrycksfull och växlar vilt mellan olika genrer: jazzvalser, samba och svängiga bluesassociationer. Berättelsen börjar med att Gud ser ner på jorden och blir arg och besviken på hur människorna beter sig och inte tar hand om skapelsen. Gud säger ”Jag ska sända regn å regn å regn...”. Noa blir utvald att ansvara för skapelsens fortlevnad och börjar bygga en båt. Folk runtomkring tycker att han är galen som håller på och retas med honom.

Himmelens fönster öppnas. Det regnar i 40 dagar och 40 nätter. Noa börjar tappa modet, men så märker han plötsligt att regnet inte längre ”trummar på”. Himmelens fönster stängs - marken blir torr och arken stannar på berget Ararats topp. Nu vill alla ut och se var de är och hur jorden ser ut. Noa skickar en korp på spaning, och så småningom två duvor. När de inte kommer tillbaka mer förstår alla på arken att nu är marken torr.

Gud spänner en regnbåge över skyn som tecken på att han aldrig mer ska sända en syndaflod igen. ”Gå ut, väx till, föröka er... Gå par om par om par om par om par..."