Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Niclas Dahl & Ensemble Revox tar sig över ett musikaliskt övergångsställe

The Beatles "Abbey Road" ges i sin helhet som konsert i domkyrkan fredag 27 mars kl 19.00.

Nybildad grupp framför klassiskt album

Fredagen 27 mars tar sig Niclas Dahl & Ensemble Revox an The Beatles sist inspelade album, Abbey Road, i en konsert där de framför skivan i sin helhet. Låtar som Here Comes the Sun och Come Together har spelats världen över oavbrutet ända sedan de först hördes 1969 och Niclas Dahl, som leder den nybildade ensemblen, ser fram emot att sätta tänderna i de klassiska tongångarna:

-För vår generation är ett album av det här slaget ett tidsdokument, lite på samma sätt som tidigare generationer kanske har sett 1800-talets klassiska verk. Det ska bli mycket spännande att göra detta och att jobba i ett lite mindre format än vanligt.

Ensemble Revox, nio sångare plus ett ackompanjerande band, består av tidigare medlemmar ur Rockkören DUM*. Niclas Dahl menar att upplägget för konserten på sätt och vis är bekant från DUMs konserter men att detta ändå är något nytt.

På vilket sätt har The Beatles sista album en plats i kyrkorummet?

-Jag tycker att det är väldigt intressant att Beatles i sitt låtskrivande var som barn och genier på samma gång. En rad låtar som var och en för sig kanske är banala berättelser bildar tillsammans en helhet som är större än delarna, precis som det var med de fyra medlemmarna i gruppen. De var som bitar i en mosaik och det tänker jag gäller för oss alla - vi ingår var och en med det som är vårt i en bild som är större än vi själva.

Är Abbey Road den egna favoriten med The Beatles?

-Ja, det är den faktiskt. The Beatles har alltid funnits där och just Abbey Road blir jag ständigt mer fascinerad av. Men det kan ändå hända att vi kommer att inleda och avsluta konserten med ett par andra fina exempel ur gruppens låtskatt.

Abbey Road live

Uppsala domkyrka fredag 27 mars kl 19.00
Biljetter via Ticketmaster eller Katedralbutiken, 018-430 36 30
Event på Facebook.

* Rockkören DUM är i vår aktuella med Musikalen M på Reginateatern 25-26 april. Du hittar mer information om föreställningen här.