Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Möt en ny vän

Anmäl dig till Vänskapsförmedlingen, gör spännande bekantskaper och hjälp nyanlända att snabbare känna sig hemma i Uppsala.

Vänskapsförmedlingen är ett projekt som sker i samarbete mellan Uppsala kommun och Svenska kyrkan Uppsala. Sedan starten 2016 har ungefär 250 familjer och enskilda uppsalabor anmält sig och det stora flertalet av de nya relationerna har visat sig bli varaktiga. En viktig träffpunkt för Vänskapsförmedlingen är Vänskapscaféet, som håller öppet i Diakonins hus på S:t Eriks torg 7, varje tisdag kl 16-18.

-Det finns ett stort intresse för Vänskapsförmedlingen bland nyanlända, berättar projektkoordinator Mary Wehbeh. Det gäller familjer, par och inte minst nyanlända unga män.

Vänskapsförmedlingens arbetssätt är att matcha familjer, par och enskilda efter faktorer som till exempel ålder, intressen och barn. När det gäller enskilda matchas kvinnor med kvinnor och män med män. Mary Wehbeh konstaterar att det finns ett stort behov av att fler män anmäler sig, eftersom de uppsalabor som hittills sökt sig till vänskapsförmedlingen är framför allt familjer och kvinnor.  Samtidigt har Vänskapsförmedlingen väckt ett stort intresse bland nyanlända unga män i Uppsala.

-De får höra via kompisar om att Vänskapsförmedlingen finns och när de träffar bekanta som på det här sättet fått nya svenska vänner vill de väldigt gärna också ha en kompis, berättar Mary Wehbeh.

-Att komma som nyanländ innebär ofta att man har förlorat allt, inte minst sina vänner, konstaterar hon. Att ha någon att hälsa på, någon man känner igen, gör att livet känns lättare.

En anmälan till Vänskapsförmedlingen görs via formuläret på hemsidan. En bra startpunkt för att lära känna varandra är som sagt Vänskapscaféet. Vänskapsförmedlingen ordnar också regelbundet utflykter och aktiviteter i Uppsala med omnejd som har visat sig vara mycket uppskattade.

Kontakt: Mary Wehbeh, 018 430 38 07