Svenska kyrkan Uppsala

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Messias ljuder under domkyrkovalven

Vindhemskören, Uppslaget och Ensemble Fenix ger Händels välkända oratorium den 8 april kl 18.00.

Händels Messias är ett verk som i vår tid traditionellt förknippas med adventstiden, men det skrevs från början med avsikten att framföras vid påsk. Vindhemskören, vokalensemblen Uppslaget och stråkkvartetten Ensemble Fenix har under dirigenten Peter Melins ledning tagit fasta på detta och uppför det omtyckta verket i Uppsala domkyrka söndagen efter påsk, den 8 april kl 18.00.

Georg Friedrich Händel komponerade sitt oratorium 1741 för solister, kör, orgel, cembalo och orkester, och redan vid uruppförandet 1742 blev verket en stor framgång. Händel uppförde det sedan varje återstående år av sitt liv till förmån för Londons barnsjukhus.

Biljetter finns i Katedralbutiken, 018 430 36 30, och hos Ticketmaster.

Händels Messias
Uppsala Domkyrka 8 April 2018 kl 18.00
Vindhemskören
Vokalensemblen Uppslaget
Ensemble Fenix
Sopran: Ulla-Carin Börjesdotter
Alt: Karolina Blixt
Tenor: Mikael Stenbaek
Bas: Anton Eriksson
Konsertmästare: Anna Kroeker
Dirigent: Peter Melin

ensemblefenix.se
vindhemskoren.se
vokalensemblenuppslaget.se

Om solisterna:
Ulla-Carin Börjesdotter har rötter i Alfta, Hälsingland,och har uttbildat sig på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 1995 är hon frilansande sångerska med visa, jazz, musikal, klassiskt och opera på repertoaren. Hon har medverkat som korist i Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör och Kungliga Operans kör.

Karolina Blixt är född och uppvuxen i Stockholm och är sedan sin examen från Operahögskolan 2007 verksam på opera- och konsertscener runt om i Sverige och övriga Europa. Hennes genombrott kom 2007 med huvudrollen på Drottningholmsteaterns scen och hon i Sverige sjungit roller vid bland annat Kungliga Operan Stockholm, Göteborgsoperan, Folkoperan och Ulriksdals Slottsteater.

Mikael Stenbaek är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i kördirigering, musiker- och solistklassen i sång mellan 1996-2002. Sedan slutet av 90-talet har han arbetat och etablerat sig som konsert-, oratorie- och kyrkosångare med hela Europa som arbetsfält. Han framträder regelbundet i olika oratorium, passioner, kantater, mässor och verk av  kompositörer som Bach, Händel och Mozart, tillsammans med Sveriges och Europas ledande barock- och moderna orkestrar.

Anton Eriksson, född 13 oktober 1976 i Umeå, har kantorsexamen och utbildade sig på Operahögskolan i Stockholm 2004–2007. Han debuterade som greve Ceprano i Folkoperans uppsättning av Verdis Rigoletto 2006 och har sedan dess varit verksam på bland annat Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Drottningholms slottsteater och Malmö Opera.

 

Ulla-Carin Börjesdotter, Karolina Blixt och Anton Eriksson, tre av konsertens solister.