Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Mårten Janssons Requiem Novum får uruppförande i domkyrkan

Collegium Cantorum, musiker och solister framför uppsalakompositörens verk söndag 26 januari.

Musik för sorg, hopp och förundran

En begravningsgudstjänst är en mångfacetterad händelse – men kanske mest av allt för oss som är kvar ett avsked i sorg, skriver uppsalakompositören Mårten Jansson, en tonsättare som de senaste åren blivit alltmer välkänd inom det klassiska musikfältet, om sitt verk Requiem Novum - A Response of Hope and Wonder.

Söndag 26 januari kl 18.00 uppförs verket för första gången, i Uppsala domkyrka, med Collegium Cantorum under Ulric Anderssons ledning. Sara Brimer Davey sjunger solostämman för sopran och dessutom medverkar musiker från bland annat Uppsala kammarorkester och Västerås Sinfonietta.

Mårten Jansson fortsätter att beskriva tematiken i Requiem Novum, som visar sig ge plats för både sorg, hopp och förundran:
”Jag låter kören representera sorg men även rädsla inför Domedagen då de som en församling framför de traditionella texterna från mässan. Denna gång kommer dock ett svar från den saknade – en röst från andra sidan som låter beskriva de under den upplever och meddelar att resan bara börjat och att vi, istället för att frukta döden, borde se till vår nästa. Dessa svar kommer i nyskrivna texter av den amerikanske poeten Charles Anthony Silvestri.”

Biljetter finns att köpa via Katedralbutiken, 018-430 36 30, eller Ticketmaster.