Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Lördagsmusik: Engelsk orgel

Orgelkonsert med fri entré i Uppsala domkyrka 23 mars kl 15.00.

- Det blir en resa genom den engelska orgelmusiken från 1700-talets slut tid till vår tid, en slags kavalkad eller provkarta om man så vill. Naturligtvis finns det massor av annan engelsk orgelmusik, men detta är ett axplock av vad jag fascinerats av och visar också olika sidor av Ruffattiorgelns rika klangvärld, berättar Anders Dillmar som tar plats på orgelpallen denna lördag.

- I höstas fick jag anledning att leta efter engelsk orgelmusik, ett område som jag då inte grävt så djupt i. I mina nothögar fann jag dock många fina orgelstycken och de flesta hade jag aldrig hört spelas. De utgjorde inte främst storslagen och virtuos musik, snarare var många lågmälda och korta, men mycket vackra. Utan att påstå mig vara expert på engelsk musik vill jag ändå dela med mig av en del fynd jag gjorde, både i anknytning till fastan och till lovsången på Jungfru Marie bebådelsedag som infaller dagen efter konserten.

Bland tonsättarna som ingår i konserten återfinns bland andra: Edward Elgar, John Stanley, Thomas F Dunhill och Andrew Carter.

Anders Dillmar är kyrkomusiker i Uppsala domkyrkoförsamling, filosofie doktor i musikvetenskap och teolog.

Lördag 23 mars 2019 kl 15 i Uppsala domkyrka

Fri entré, kollekt.

Lördagsmusik är en konsertserie i Uppsala domkyrka.