Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Icke-vetandets moln

Installation med textil gestaltning i Uppsala domkyrka. Vernissage söndag 10 mars kl 13.00.

Denna lekfulla utställning av Cecilia Björsell gestaltar molnets betydelse som metafor för icke-vetandet och hur vi ständigt sträcker oss mot det oändliga, mot icke-vetandet som kunskapens gräns, mot Gud.

Cecilia Björsell har under lång tid levt med Tranströmers lyrik. Hon har även inspirerats av boken ”Molnet – icke-vetandets moln i vilket själen möter Gud” som är skriven av en anonym författare på 1300-talet: ”Gud är höljd för oss i ett mörkt moln av icke-vetande”.

I arbetet med utställningen har Bibelns många molnmetaforer varit viktiga. Ett exempel kommer från Klagovisorna: ”Du har höljt dig i moln, så att ingen bön har nått fram.” Filosofen Jonna Bornemark har också inspirerat konstnären, särskilt i sin beskrivning av icke-vetandet i kontrast till det mätbara. Hon skriver att ”icke-vetandet som oändlighet är varje vetandes förutsättning”.

...som molnet tyngdlöst hänger i sin rymd.

Tomas Tranströmer

De många och magiska molnen på takmålningarna i Cecilias barndomskyrka i Surteby-Kattunga i Västergötland har gett molnen sin form och karaktär.

Konstnären Cecilia Björsell är bosatt i Stockholm. Hon är fil kand och har textilutbildning, bland annat från Steneby konstskola. Tidigare utställningar till exempel: Stockholms konserthus, Sofia kyrka i Stockholm, Edsvik konsthall i Sollentuna.

Cecilia Björsell
Uppsala domkyrka 10 mars–14 april 2019