Foto: Detaljer från två motiv ur Christine Clifstocks "In the Shadow of a Thousand Years"

Höstens utställning i domkyrkan - ett interaktivt konstverk

Christine Clifstocks "In the Shadow of a Thousand Years" lyfter fram tio kvinnor från tio århundraden. Se verket under perioden 2 oktober - 21 november. Vernissage fredag 1 oktober kl 19.00.

Kvinnor som berikat lyfts fram ur skuggorna

Höstens utställning i Uppsala domkyrka utgörs av Christine Clifstocks In the Shadow of a Thousand Years - bildkonst i en mångfald material, ljudlandskap och ett stort mått interaktion för besökaren utlovas.

Utställningen, som visas 2 oktober-21 november, har vernissage fredag 1 oktober kl 19.00, då journalisten och författaren Ulrika Knutson samtalar med Christine Clifstock och Helena Andersson Bromander framför delar av den originalmusik som hon komponerat för verket.

Så här skriver Kristin Windolf, präst och kulturansvarig, om den kommande utställningen:

” In the Shadow of a Thousand Years är ett audiovisuellt, interaktivt konstverk. Utställningen omfattar tio porträtt, en kvinna för varje århundrade. Tillsammans har de skapat konstnärliga verk, berikat naturvetenskapen mångfalt, format teologiska idéer, styrt samhällen och fattat beslut som påverkat människor i deras samtid och in i vår tid.

Konstverket uruppförs hundra år efter att kvinnor för första gången
kunnat utöva sin rösträtt i val. Inspirerad av kvinnornas ursprung i tid och rum har konstnären Christine Clifstock skapat gestalter i skir glasgravyr, olja och bladmetaller. När de belyses framträder skarpa och rörliga skuggporträtt.
Kompositören Helena Andersson Bromander har skapat ett ljudlandskap som ger konstverket ytterligare dimensioner.

Uppsala domkyrka är slutstationen för den pilgrimsled som är uppkallad efter den första kvinnan i verket, Ingegerd Olofsdotter. I domkyrkan finns även en relik efter en annan av utställningens gestaltade kvinnor, Heliga Birgitta. ”

in the shadow of a thousand years

Christine Clifstock
2 oktober–21 november 2021