Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Högmässa med ny kyrkohandbok

På Pingstdagen den 20 maj, tas den nya kyrkohandboken i bruk i Svenska kyrkans församlingar. I Uppsala domkyrka sker det i högmässan kl 11.00.

- Det känns verkligen roligt att den nya kyrkohandboken kan börja användas, säger Annica Anderbrant. Vana kyrkobesökare kommer att känna igen sig, samtidigt som det blir möjligt för gudstjänstfirare ur olika traditioner att känna sig hemma i Svenska kyrkans gudstjänster.

Kyrkohandboken – som är den åttonde sedan reformationen – innehåller ordningar för gudstjänster, till exempel högmässa, dopgudstjänst och vigselgudstjänst och sätter ramen och riktlinjerna för alla former av gudstjänster när det gäller språk, liturgi, teologi och musik. Arbetet med den nya handboken har pågått under ett antal år. Syftet har varit att varit att göra en språklig översyn (bl.a. anpassning till Bibel 2000) men även att ge den nya handboken ett övergripande barnperspektiv.

Det ryms både tradition och förnyelse i den nya kyrkohandboken; en hel del material finns kvar från den förra kyrkohandboken (från 1986) men det finns också helt nyskrivna texter/böner och musik.

- Kyrkohandboken kan liknas vid en kokbok som ska fungera både till vardag och fest. Samtidigt är det ju inte kokboken, utan maten som vi äter. På samma sätt är det med de nya handböckerna; Det är inte böckerna vi firar, utan gudstjänster, säger Annica Anderbrant. Kyrkans handböcker ska vara en hjälp att tolka livets olika skeden och berätta om den kristna tron.

I november 2017 antog kyrkomötet en ny Kyrkohandbok för Svenska kyrkan att tas i bruk på pingstdagen 2018. Vid gudstjänsten den 20 maj används ett urval av kyrkohandbokens texter, böner och gudstjänstmusik.

Vid gudstjänsten medverkar bland andra Ärkebiskop Antje Jackelén, domprost Annica Anderbrant, domkyrkoorganist Ulric Andersson m fl. Uppsala domkyrkas flickkör, dirigent Margareta Raab. Linnékvintetten.

Efteråt serveras kyrkkaffe i Katedralkaféet.

Högmässan direktsänds även via webben på https://svenskakyrkan.se/kyrkohandboken-20-maj där den även kan ses i efterhand.