Herbert Blomstedt dirigerar Radiokören i domkyrkan lördag 4 april

OBS - inställt. Mozarts Mässa nr 18 i c-moll framförs av kör, solister och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av hyllad hedersdirigent.

OBS. I nuläget är all konsertverksamhet i Uppsalas kyrkor inställd under resten av mars månad. Info uppdateras kontinuerligt på Svenska kyrkan Uppsalas startsida.
     Köpta biljetter för konserterna ”Herbert Blomstedt dirigerar Radiokören” återlöses hos Ticketmaster och Katedralbutiken, 430 36 30.

Stor musikhändelse i Uppsala domkyrka

Lördag 4 april kl 16.00 framför Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och en rad solister Mozarts Mässa nr 18 i c-moll  i en konsert i Uppsala domkyrka. Dirigerar gör ingen mindre än Herbert Blomstedt, en av Sveriges mest namnkunniga på området, med stor bredd och en mängd hedersuppdrag under flera decennier.
     Blomstedt, som är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, har under sin yrkesbana bland annat dirigerat orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Boston Symphony Orchestra och  New Yorks filharmoniker för att bara nämna några. Från 1975 till 1985 var han chefsdirigent för en av Östtysklands ledande orkestrar, Staatskapelle Dresden.

Herbert Blomstedt anses också ha gjort stora insatser för att sprida svensk och nordisk musik runtom i världen. Kompositörer som Berwald, Stenhammar och Nielsen hör till dem vars verk han ofta dirigerat.

Som solister i konserten framträder Regula Mühlemann, sopran, Hanna Husáhr, sopran, Tilman Lichdi, tenor och Johann Kristinsson, baryton. Tomo Keller är konsertmästare.

Sveriges Radios Symfoniorkester

Orkestern, bildad 1925, är känd som en av Europas mest mångsidiga orkestrar, med mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord. Utöver just Herbert Blomstedt har även Esa-Pekka Salonen utnämnts till hedersdirigent för orkestern.

Radiokören

Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick Radiokören ett stort internationellt erkännande och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och hade sin första konsert i maj 1925.

Biljetter (numrerade och onumrerade) till konserten via Ticketmaster eller Katedralbutiken, 018-430 36 30.