Ge bort en stund av din tid

Ensamhet kan göra ont. Att dela sina upplevelser med andra på ett enkelt och vardagligt sätt kan vara ett steg på vägen mot att lindra känslan av att vara ensam. Varje år erbjuds en ny utbildning både för dig som redan gör hembesök eller besök på äldreboenden och för dig som nu vill bli delaktig i arbetet med besökstjänst. Anmälan senast den 10 februari!

Vill du ge bort en stund av din tid? Gå besökstjänstutbildning. Anmälan ska  vara inne senast den 10 februari. Kontaktpersoner finner du längst ner här på sidan.

Vad kan ett besök betyda?
De som får besök vittnar om vikten av det:

”Sen min man dog har jag varit så ensam. Dagarna går så sakta och jag hade ingen att prata med. Jag hade ingenting att se fram emot och längta efter. Men nu ser jag fram emot när X ska hälsa på. Vi har blivit riktigt goda vänner och det är så lätt att prata med henne. Hon har också förlorat sin make så vi har mycket gemensamt.”

”Tänk att en helt okänd person vill ge av sin tid och besöka just mig. Jag är så tacksam för det och jag har blivit gladare sen hon började komma hit. Det säger mina barn också. De bor ju så långt borta så det är svårt för dem att hälsa på så ofta som jag skulle vilja.”

”Jag har haft samma kvinna som kommer hit på besök i flera år nu. Hon kommer på besök ungefär varannan vecka. När vädret är fint så händer det att vi går på promenad, sätter oss på en parkbänk och pratar. Jag har svårt att gå ut ensam, jag är rädd att jag ska ramla. Ändå längtar jag ut, det känns väldigt instängt att bara vara i lägenheten.”

Vill du gå besökstjänstutbildning?

Kyrkorna i Svenska kyrkan Uppsala möter många äldre och även yngre i olika
och ibland utsatta situationer, eller som bara känner sig ensam. Varje år är
det en ny utbildning både för dig som redan gör hembesök, (eller) besök på
äldreboenden och som vill bli delaktig i arbetet med besökstjänst.

Under varje höst sker en återträff för alla som har engagerat sig. På återträffen
kan man ta upp frågor eller funderingar som dykt upp under året.

Upplägget på kursen: Föreläsning, rollspel av kursledningen, filmklipp och
stor vikt läggs vid gruppsamtal. Kursboken heter ”Samtal och möten i frivilligt socialt arbete” Johan Carlander, Gothia förlag. Boken finns att låna under utbildningen.

Kursen tar upp teman som t.ex. Relationen och mötet, Omsorg och vänskap–Våra motiv i besökstjänsten, Samtal i speciella situationer, Att ta hand om sig själv–Var går gränsen?

Utbildningen innehåller föreläsningar, rollspel utav kursledningen, youtubeklipp och stor vikt läggs vid gruppsamtal. Det är 5 kurstillfällen under vårterminen och en uppföljningsträff på hösten.

Frågor och intresseanmälan
Kerstin Olsson 018- 430 37 65