Domkyrkans Åkermanorgel renoveras

Instrumentet från 1871 får ny översyn och rengöring. Arbetet kan medföra vissa störningar i kyrkorummet.

Orgel från 1871 får välbehövlig renovering

Uppsala domkyrkas äldsta orgel finns på västläktaren ovanför vapenhuset.
Instrumentet byggdes 1871 men fick i stort sitt nuvarande utförande 1892 vid arkitekt Helgo Zettervalls renovering. Orgeln benämns vanligen Åkermanorgeln efter orgelbyggarfirman Åkerman & Lund. Den är en av Sveriges större och betraktas som en av de främsta romantiska orglarna i Sverige.

Åkermanorgeln är över huvud taget mycket lite förändrad sedan 1892. Den renoverades senast 1976 och har fungerat väl, men nu är det dags att den får en översyn som kommer att omfatta bland annat en mindre omdisposition och rengöring. Även orgelfasaden skall rengöras och ses över av en målerikonservator.

Renoveringen medför att visst störande arbete med  ställningsbyggnation på västra läktaren behöver utföras och domkyrkoförsamlingen ber därför besökare om överseende med att det ibland kan påverka besök i kyrkorummet.

Renoveringsarbetet kommer att pågå i första hand under 2020 och avslutas under februari 2022.