Meny

Möt en ny vän

Anmäl dig till Vänförmedlingen, gör spännande bekantskaper och hjälp nyanlända att snabbare känna sig hemma i Uppsala. Kika in på vänförmedlingen genom filmen som finns här.

Vänförmedlingen är ett projekt som sker i samarbete mellan Uppsala kommun och Svenska kyrkan Uppsala. Sedan starten 2016 har ungefär 250 familjer och enskilda uppsalabor anmält sig och det stora flertalet av de nya relationerna har visat sig bli varaktiga. En viktig träffpunkt för Vänförmedlingen är Vänskapscaféet, som håller öppet i Diakonins hus på S:t Eriks torg 7, varje torsdag kl 17-19.

-Det finns ett stort intresse för Vänförmedlingen bland nyanlända, berättar projektkoordinator Mary Wehbeh. Det gäller familjer, par och inte minst nyanlända unga män.

Vänförmedlingens arbetssätt är att matcha familjer, par och enskilda efter faktorer som till exempel ålder, intressen och barn. När det gäller enskilda matchas kvinnor med kvinnor och män med män. Mary Wehbeh konstaterar att det finns ett stort behov av att fler män anmäler sig, eftersom de uppsalabor som hittills sökt sig till vänförmedlingen framför allt är familjer och kvinnor. Samtidigt har Vänförmedlingen väckt ett stort intresse bland nyanlända unga män i Uppsala.

-De får höra via kompisar om att Vänförmedlingen finns och när de träffar bekanta som på det här sättet fått nya svenska vänner vill de väldigt gärna också ha en kompis, berättar Mary Wehbeh.

-Att komma som nyanländ innebär ofta att man har förlorat allt, inte minst sina vänner, konstaterar hon. Att ha någon att hälsa på, någon man känner igen, gör att livet känns lättare.

En anmälan till Vänförmedlingen görs via formuläret på hemsidan. En bra startpunkt för att lära känna varandra är som sagt Vänskapscaféet. Vänförmedlingen ordnar också regelbundet utflykter och aktiviteter i Uppsala med omnejd som har visat sig vara mycket uppskattade.

Kontakt: Mary Wehbeh, 018 430 38 07