Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Besök Eriksbergskyrkans bibliska trädgård i sommar

Plats för eftertanke och stillhet bland vinrankor, äppelträd och törnrosor.

Bibelbetonad grönska

Eriksbergskyrkans bibliska trädgård, som anlades 2013 i samarbete med bland annat botanikforskaren Mariette Manktelow och sköts av en grupp entusiastiska odlare, håller öppet under hela sommaren. Trädgården utgörs av ett antal stationer med växter och texter ur Bibeln samt en broschyr som berättar mer om sammanhangen kring varje växt och dess symbolik. På varje plats kan besökaren stanna upp, njuta av växtligheten och reflektera över bibeltexterna. Lilian Ekerby, som varit engagerad i trädgården sedan två år tillbaka, berättar att det också ordnas vandringar i trädgården, bland annat i samband med kyrkans gudstjänster.

-Jag uppskattar trädgården och lär mig mer och mer, säger Lilian. Vi har bland annat oliver och fikon som vi tar fram nu till sommaren. Så har vi en tall, som i brist på cypresser får symbolisera Fadern. Sonen symboliseras av äpplet och Anden symboliseras av en duva.

Peter Hagthorpe

-Tanken är att trädgården ska kunna utgöra en andningspaus och ett tillfälle att begrunda olika delar av Bibeln och Jesu liv, säger Peter Hagthorpe, som varit med och skött trädgården i ett år och tycker att trädgården ger honom mycket på det andliga planet.

På en plats som kallas Rosengrottan växer törnrosor som symboliserar törnekronan Jeus bar vid korsfästelsen. Inne på atriumgården har barnen som kommer till kyrkan sått kryddor och växter som dill, mynta och kummin. Inne på atriumgården finns också Nådens viloplats och Välsignelsens viloplats.

-Varje ört har en särskild betydelse, berättar Lilian.
-Barmhärtighet, rättvisa, trohet, fyller Peter i apropå de växter som just räknats upp.

Bibliska trädgården är alltid tillgänglig när kyrkan är öppen och kommer att visas av gruppdeltagarna i mån av närvaro under sommaren. Övrig tid är det fritt fram att på egen hand gå den meditativa vandringen med hjälp av en broschyr som finns på planteringsbordet vid atriumgården. Ett gott tips är att besöka trädgården på torsdagar mellan 12.00 och 15.00 då kyrkans sommarcafé håller öppet.

Peter Hagthorpe, Malik Ali, Lilian Ekerby, Bengt Olof Valldemo och Kerstin Näslund är alla engagerade i att sköta och visa Eriksbergskyrkans bibliska trädgård.
Bild: Henrik Viberg