Foto: Florence-Montmare

Kapell Mennander - Författarsamtal med Theodor Kallifatides

Prästen Kristin Windolf möter författaren Theodor Kallifatides i ett webbsänt samtal om kärlek, moraliska dilemman och om begreppet katharsis.

"Att låta livet bli så stort som det är."

Kapell Mennander
Författarsamtal med Theodor Kallifatides

Måndag 24 maj kl. 19.00
Uppsala domkyrka

Se samtalet via Svenska kyrkan Uppsalas Youtubekanal här eller via länken längst ned på den här sidan. Samtalet går även att se i efterhand.

Katharsis betyder rening, frälsning eller försoning. Theodor Kallifatides låter huvudpersonen i sin bok Kärlek och främlingskap, utgiven 2020 på Albert Bonniers Förlag, ställa sig frågorna: vad är det som kan frigöra en människa? Var finns katharsis och var finns trösten?

om boken Kärlek och främlingskap

Under några år får vi följa huvudpersonen Christo som anlänt till Sverige. Året är 1966, kurvorna pekar uppåt och arbetskraftinvandringen ökar lavinartat. Ett ramverk för romanen får Christos uppsats i idéhistoria sägas vara. Han undersöker hur det ur tragedins klimax kommer en rening, eller frälsning. Christo är under skrivandet djupt förälskad i en redan gift kvinna och vi får följa hans resonemang med sig själv och sin bästa vän kring vad som är rätt att göra. Den moraliska kompassen är ett rättesnöre för honom, men ack så svår att följa.

om Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides är en av Sveriges mest folkkära författare. Han har sedan debuten 1969 givit ut nästan fyrtio romaner, tagit emot många priser och fina utmärkelser. De bärande ingredienserna i hans författarskap är kärlek, främlingskap, utanförskap, vänskap och moraliska dilemman - allt gestaltat med ett sanslöst väl utarbetat och rikt språk.

om Mennanders kor

Kristin Windolf, präst och kulturansvarig i domkyrkan, möter Theodor Kallifatides under vinjetten Kapell Mennander i just Mennanders kor, den plats i domkyrkan som regelbundet står öppen för var och en som vill och behöver. Här ges flera gånger i veckan möjlighet till drop in, för själavård eller andra enskilda samtal med präst eller diakon, om livet och dess villkor.