Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Tema 1968

Att det är femtio år sedan världskyrkomötet i Uppsala 1968 uppmärksammas genom olika föreläsningar i Katedralkaféet och i Missionskyrkan.

Tisdag 9 oktober kl 18.00

1968: Hur utvecklades psalmsången?

Prästen och psalmförfattaren Per Harling berättar om hur psalmsången utvecklades efter Kyrkornas världsråds historiska möte i Uppsala.
Enkla smörgåsar (20 kr). Plats: Katedralkaféet.

Onsdag 17 oktober kl 19.00

Katedralens vänner: Uppsala 68 – när tredje världen angav tonen för
ekumeniken.

Biskop emeritus Jonas Jonson, som deltog i Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Uppsala och sedan dess varit engagerad i den ekumeniska rörelsen med ansvar för både internationella och nationella ekumeniska organ, delar sina erfarenheter. Entré 50 kr för den som inte är medlem i Katedralens vänner. Plats: Katedralkaféet.

Tisdag 23 oktober kl 18.00

1968: Kyrkans profetiska tradition – finns det ett kyrkans 1968?
Prästen och teologie doktorn Anna Karin Hammar analyserar de ideologiska konsekvenserna av Kyrkornas världsråds historiska möte i Uppsala.
Enkla smörgåsar (20 kr). Plats: Katedralkaféet.

Må 29 oktober, kl 19.00

Teologisoffan i Missionskyrkan: Gudstjänst i en sekulär tidsålder
Elin Locknéus, präst och doktorand med sikte på en avhandling om liturgin inom Equmeniakyrkan, tar sig an en aktuell utmaning. Avgift: 40:-/gång, 140:- för hela serien (avgiften gäller för samlingarna i Missionskyrkan). Plats: Missionskyrkan.

Söndagen 4 november, kl 11.00

Ekumenisk högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka.
Ärkebiskop Antje Jackelén. 50 år sedan världskyrkomötet Uppsala 68.
S:ta Eugenia vokalensemble, Stockholm och Uppsala katedralsångare. Kyrkkaffe.

Måndag 12 november kl 19.00

Teologisoffan i Missionskyrkan: Se, jag gör allting nytt
Om förändring och förnyelse inom Kyrkornas Världsråd samt betydelsen av Uppsala 1968 för senare ekumenik. Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och en av presidenterna i Kyrkornas Världsråd, med huvudansvar för Europa.

Må 28 november kl 19.00

Teologisoffan i Missionskyrkan: Förnyelse och mission
Om den ekumeniska förnyelsen av kyrkornas internationella arbete och det kreativa arbete som gjorts av den internationella (och ekumeniska!) missionsrörelsen under de senaste decennierna. Den manifesterades inte minst i missionsdokumentet Tillsammans för livet och den stora missionskonferensen i Arusha i mars 2018. Olle Kristenson, direktor för Ekumenisk teologi på Sveriges Kristna Råd. Avgift: 40:-/gång, 140:- för hela serien (avgiften gäller för samlingarna i Missionskyrkan). Plats: Missionskyrkan.

Måndag 10 december 19.00

Teologisoffan i Missionskyrkan: Kallade till gemenskap - tillsammans för rättvisa
Om migrationsfrågor, klimat och ekonomisk rättvisa, Om vad gemenskapen mellan olika kyrkor betyder och om de ekumeniska överenskommelser som gjordes under förra året. Jenny Dobers, regional kyrkoledare, Equmeniakyrkan och styrelseledamot i de reformerta kyrkornas världsgemenskap (WCRC).