Foto: Lars-Erik Elebjörk

Gottsunda kyrka 40 år

Gottsunda kyrka invigdes första söndagen i advent 1980. Det var den första församlingskyrkan som byggdes i Uppsala sedan medeltiden. Kyrkan finns mitt i byn – frimodig i tro, öppen i samhället. Jubileet uppmärksammas hösten 2020 och våren 2021. Välkommen att vara med!

Gottsunda kyrka 40 år program hösten 2020

Under hösten har församlingens på olika sätt uppmärksammat Gottsunda kyrkas jubileum. I Gottsunda kyrka visas jubileumsutställningen Backspegel och framtidsspaning – kyrkan mitt i byn till och med den 30 december.

Ärkebiskop Antje Jackelén, som skulle varit med i Gottsunda kyrka på första söndagen i advent kommer istället att delta på första söndagen i advent 2021  söndagen den 28 november 2021.

Hon hälsar grattis till församlingen och ett gott nytt kyrkoår – se hälsning som ligger på församlingens Facebooksida.

Även under 2021 kommer jubileet att fortsätta med musik och fördjupning, så snart det är möjligt att samlas på ett säkert sätt

Jubileumsstart

Söndag 6 september kl. 11.00 och 13.00
Jubileumshögmässa Gottsunda kyrka. Efter gudstjänsterna berättar Bo Hagman, en av kyrkans pionjärer, om hur allt började: från skolsal till kyrka.

Utställning under hösten

Utställningen Backspegel och framtidsspaning – kyrkan mitt i byn invigs söndag 6 september och visas till första advent den 29 november.

Lär känna Gottsunda kyrka

Visning tre söndagar i september. Kl 11 efter gudstjänsten söndagarna 13 september, 20 september och 27 september. Uppsalaprofilen Monica Gille berättar och guidar om Gottsunda kyrka.

Temasöndagar – efter gudstjänsten kl. 11

Söndag 4 oktober om Gottsunda centrum och Gottsunda kyrka i framtiden – med social hållbarhet Ebbe Zachariasson som gjort Gottsunda centrum i Minecraft och Karin Johannesson, biskop.

1 november – fördjupning och samtal med spännande gäst.

Jubileumskvällar - varannan torsdag kl. 18.00 i samband med veckomässan

Torsdag 17 september Kyrkans gröna rum
Vindruvor, sortering och hållbarhet. Mona Gustavsson, diakon i församlingen berättar om Gottsundas gröna rum och Lisa Gustavsson Flygt från sitt arbete på Berthåga kyrkogård och om miljöarbetet i skötseln av Uppsalas kyrkogårdar.

Torsdag 1 oktober Kyrkans ikoner
Professor emeritus och ikonmålare Lars-Erik Appelgren

Torsdag 15 oktober Kyrkans roll i kris och kata­strof
Psykolog Kerstin Bergh Johannesson om sin uppgift i samband med Estonia och tsuna­min.

Torsdag 29 oktober Kyrkans textilier och mina
Textilkonstnär Monica Åberg berättar om sina bidrag till Gottsunda och Sunnersta kyrkor

Torsdag 12 november Kyrkans musik
Tidigare och nuvarande kyrkomusiker frossar i notarkivet.

Torsdag 26 november Gottsunda om 40 år - 2060
På spaning med kvällens gäster.