Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Uppsala domkyrkas orglar

Uppsala domkyrka har fyra orglar: Ruffattiorgeln (III/40), Åkermanorgeln (III/50), kororgeln (II/15) och ett positiv (I/4).

Ruffattiorgeln i norra tvärskeppet är vår tids tydligaste avtryck i domkyrkans interiör. Den är byggd av den italienska firman Fratelli Ruffatti och invigdes 2009.

Åkermanorgeln byggdes 1871 av Per Larsson Åkerman och har en del fransk-romantiska drag. Den är ombyggd och renoverad, men har fortfarande kvar det mesta av sin originalkaraktär. Åkermanorgeln är den största bevarade orgeln från denna tid i Sverige.

Kororgeln byggdes 1950 av Marcussen. Den var den första kororgeln i Sverige och inledde den liturgiska reformrörelsen, då kören flyttades från läktaren i väster fram till koret.