Aug-sept - #domkyrkospiror

Här kan du följa arbetet med att restaurera tornkrönen på Uppsala domkyrka.

9 sept Plattformen på plats

Idag hissades den specialkonstruerade arbetsplattformen upp och placerades på de järnbalkar som monterades förra veckan. Plattformen hade innan dess transporterats till domkyrkoplanen i fyra delar. Dessa monterades sedan ihop till två stycken 12 meter höga halvor, vilka hissades upp, en i taget. Uppe på sprians topp väntade höghöjdsarbetarna, redo att montera ihop delarna och förankra ställningen i tornet. Hela operationen hade förberetts minutiöst och avlöpte utan problem.

Den andra halvan av arbetsplattformen lyfts upp på domkyrkans södra torn. Bild: Johan Nilsson

2 sept Kort andakt i tornkranen

Biträdande domkyrkokaplanen höll en kort andakt i tornkranen med bön och välsignelse över byggprojektets fortskridande:

”Allsmäktige och barmhärtige Gud, genom din Son har du skapat allt och gjort honom till ditt rikes orubbliga hörnsten. Giv oss din eviga vishet som gåva, så att detta arbete som har påbörjats må fortskrida tryggt och säkert dag för dag och rikligen fullbordas till din ära. Om detta ber vi i vår Herres Jesu Kristi namn.
Amen.”

Biträdande domkyrkokaplan Sam Douhan höll en kort andakt i tornkranen. Bild: Johan Nilsson

31 Aug Kranbygge på 3 minuter

En kamera har dokumenterat resningen av lyftkranen under veckan som gått. Här kan du se resultatet - en bild var tionde sekund!

26 Aug Kranbygget drar igång

En mobilkran i rejält format är på plats (fullt utfälld når den 117 meter) för att bistå vid bygget av den stora kranen. Bit för bit levereras krandelarna på lastbil. Mobilkranen lyfter av och lyfter upp. Delarna moteras ihop och kranen växer sig allt högre. I slutet av den här veckan står Sveriges största fristående lyftkran på plats framför Uppsala domkyrka!

Mobilkran modell större på plats för att bygga den stora kranen. Bild: Johan Nilsson

22 aug Så här byggs kranen

Kranen är en Liebherr 190 HC-L som delvis ”bygger sig själv” på ett finurligt sätt. På den här filmen kan du se hur det går till när kranen bygger sig inuti ett hus, men principen är densamma för kranen som byggs här framför domkyrkan.

Till filmen (öppnas i nytt fönster)

15 aug Nu händer det saker

Under sommaren har betongen härdat och en del mindre åtgärder ordnats på området. Nu byggs klätterskydd runt själva fundamentet till kranen. Säkerheten sätts i första rummet i projektet, vilket bl.a. innebär att hindra ”besökare” i ställningarna. Avspärrningar, larm, olika former av bevakning ska på olika sätt förhindra detta.

Bygge av klätterskydd vid kranfundamentet. Bild: Johan Nilsson