Vigsel

Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och i ljusa dagar.

Att leva i ett äktenskap är att leva i förtroende och kärlek att ha ansvar för varandra och hemmet och att troget stå vid varandras sida. Detta är hämtat från inledningsorden för vigselgudstjänsten.
Undersåkers församling vill på ett ödmjukt sätt få människor att ingå äktenskap och förstå äktenskapets grund (se inledningsorden för vigselgudstjänst) och se skillnaden mellan en kyrklig och borgerlig vigsel. I den kyrkliga vigseln ber församlingen om Guds rika välsignelse i det ingångna äktenskapet.

Kostnad

En förutsättning för att få gifta sig i någon av våra kyrkor är att en (eller båda) i brudparet är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln kostar då inget. Det ingår vaktmästare, präst och kantor
Ett bröllop planeras ofta långt i förväg. Många vill bjuda vänner och släktingar för att fira dagen. Men ett bröllop behöver inte vara stort och påkostat för att det ska bli en minnesvärd högtid. Man behöver bara två vittnen, som kan vara de närmaste vännerna eller kyrkans vaktmästare och musiker.

Hindersprövning

Innan ni gifter er måste ni kontakta skatteverket för att ansöka om en så kallad hindersprövning. När ni ansökt om hindersprövning utfärdar Skatteverket två blanketter, som ni lämnar till vigselprästen i samband med vigselsamtalet. Hindersprövningen är giltig i 4 månader.

Bröllopsmusik

I samråd med församlingens musiker bestämmer brudparet om bröllopsmusiken under vigselceremonin.

Vigselsamtal

Prästen kontaktar brudparet någon gångföre bröllopet för ett vigselsamtal. Det är ett tillfälle då prästen och brudparet lär känna varandra, samtalar om äktenskapet och går igenom vigselordningen.
Det kan verka nästan omöjligt att komma ihåg hur man skall stå och gå, men väl framme vid bröllopsdagen visar prästen efter hand i gudstjänsten vad brudparet skall göra. Inför vigselsamtalet kan brudparet gärna tänka igenom vilken musik och vilka psalmer som de vill ha med i gudstjänsten. Ju mer man själv fått påverka i vigselgudstjänsten desto finare minne blir det för framtiden.

vill du boka en vigsel?

Ring pastorsexpeditionen 0647-160 90