Foto: Lina Eriksson

Värme och vila

I vinter håller Umeå stads kyrka eller Vasakyrkan öppen kalla nätter kl 22-08 så att människor slipper frysa.

Det finns personer som befinner sig tillfälligt i Umeå och sover utomhus eller i bilar. Det kommunala härbärget räcker inte till för alla. Vi siktar därför på att hålla antingen Umeå stads kyrka eller Vasakyrkan öppen mellan kl 22-08 under december-mars de nätter då det är kallare än -15 grader. Till det behöver vi hjälp av volontärer.

Hur funkar det?

Mellan kl 22-08, vardagar och helger, kan de som har fått plats för natten värma sig i kyrkan. De får fika när de kommer och på morgonen kan den som önskar äta frukost på Umeå Stadsmission.

Som volontär medverkar du till att detta blir en varm, fridfull och trygg plats att landa på. Du förbereder lokalen och fikat, möter människorna som kommer och håller ordning. Ni är två-tre volontärer per natt, varav en är huvudansvarig, så ni kan turas om att sova lite.

Du bestämmer själv hur ofta och när du kan hjälpa till genom att
anmäla dig via en app. Minsta åtagandet är tre gånger.

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Som att engagera dig som volontär, ge en gåva och bli medlem i Svenska kyrkan.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Aktuella volontäruppdrag i Umeå

Vill du finnas där som medmänniska, läsa sagor för barn eller hjälpa unga med läxor? Du kanske har något eget förslag på vad du kan och vill bidra med? Läs mer om de uppgifter som vi behöver hjälp med just nu.