Söndag 2 april – Palmsöndagen

Välkommen att fira andakt i Paviljongen vid Backens prästgård. Sanna Bergamark, präst i Umeå landsförsamling predikar för oss och delar av barnkören Strössel sjunger för oss. Vi får lyssna till sångerna Hosianna, Öppna dina knutna händer och Blommor. Bakom pianot sitter Mikael Hjeltman, kyrkomusiker.

Evangelium

Johannesevangeliet kapitel 12, vers 1-16

Sex dagar före påsken kom Jesus till Betania, där Lasaros bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. Man ordnade där en måltid för honom; Marta passade upp, och Lasaros var en av dem som låg till bords med honom.
Maria tog då en hel flaska dyrbar äkta nardusbalsam och smorde Jesu fötter och torkade dem sedan med sitt hår, och huset fylldes av doften från denna balsam.
Men Judas Iskariot, en av lärjungarna, den som skulle förråda honom, sade:
”Varför sålde man inte oljan för trehundra denarer och gav till de fattiga?”

Detta sade han inte för att han brydde sig om de fattiga utan för att han var en tjuv; han hade hand om kassan och tog av det som lades dit.
Men Jesus sade: ”Låt henne vara, hon har sparat sin balsam till min begravningsdag.

De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid.” En stor mängd judar fick reda på att Jesus var där, och de kom dit inte bara för hans skull utan också för att få se Lasaros, som han hade uppväckt från de döda.

Översteprästerna bestämde sig då för att döda Lasaros också,
eftersom så många judar för hans skull gick ifrån dem och trodde på Jesus.
Nästa dag, när de många som hade kommit till högtiden fick höra att Jesus var på väg till Jerusalem, tog de palmkvistar och gick ut för att möta honom. Och de ropade: 'Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn', han som är Israels konung.

Jesus fick tag i en åsna och satte sig på den, som det står skrivet:
'Frukta inte, dotter Sion. Se, din konung kommer, sittande på en ungåsna.' (
Lärjungarna förstod först inte detta, men när Jesus hade förhärligats kom de ihåg att som det stod skrivet om honom, så hade man gjort med honom.)