Meny

Så kan du ta ett skogsbad

Under sin utbrändhet upptäckte Birgitta Wiklund skogsbad för att hantera ångest och depression. – Det är fortfarande den bästa ”quick fix” jag kan få, säger hon och delar med sig av några tips.

Skogsbad är ett sätt att medvetet uppleva naturen genom att ”bada” i sinnesintryck. Dofterna, ljuden och känselintrycken lugnar långsamt ner kropp och hjärna. Birgitta Wiklund har skogsbadat i 16 år. Hon är ofta i Nydalaskogen och helst ensam.

– Vi har en helt gratis och fantastisk läkekälla i naturen runt omkring oss. Det kan behövas lite träning för att slappna av, men efter några gånger brukar det gå lättare, säger hon och betonar att det går att skogsbada på många olika sätt. 

– Alla som gått en längre skogspromenad vet hur lättad man känner sig efteråt och hur problemlösningar faller på plats. För min del släppte ångesten varje gång. Det kändes helt mirakulöst!

Skogsbad blev populärt i Japan på 1980-talet under begreppet Shinrin-yoku. Forskare vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har visat att metoden har effekt på personer med utmattningssyndrom. 

Text Ulrika Ljungblahd

Att skogsbada är enkelt

Gå ut i skogen, redan 20–30 minuters promenad ger effekt. När du vill kan du ta det till nästa nivå.

  1. Avsätt gott om tid, gärna ett par timmar.
  2. Stäng av mobilen eller lämna den hemma.
  3. Sök upp ett ställe i naturen där du trivs och känner dig bekväm och fri, gärna vid vatten.
  4. Sätt dig eller lägg dig ner.
  5. Ta några djupa andetag och överlämna dig till det som är större än dig själv: naturen, Gud eller vad du själv väljer.
  6. Upplev nuet med alla sinnen. Känn doften av jord och värmen från solen, hör ljudet av vind och fåglar och följ molnens rörelse över himlen.   
  7. Var i nuet. Låt andningen sköta sig själv, släpp alla tankar och problemlösningar.
  8. Strunta i tiden. Vila tills du är klar och låt lugnet stanna kvar i dig på vägen tillbaka.