Foto: Malin Grönborg

”Religionsmöten är det nya normala”

Nyhet Publicerad Ändrad

Hon samlade erfarenheter av flyktingarbete från hela Europa och skapade ett interreligiöst nätverk. Nu flyttar Anna Hjälm tillbaka till Jerusalem.

(Ur Spira nr 1 2022)

När jag möter Anna Hjälm på ett kafé på Umeå universitet har hon precis avslutat en gästföreläsning. För drygt tio år sedan doktorerade hon i kulturgeografi, som handlar om relationer mellan människor och platser, och återvänder ibland till sin gamla institution för att undervisa.

– Det är jätteroligt! I dag har jag föreläst om den makt och det ansvar som samhällsplanerare och deras planeringsverktyg har när det gäller ett områdes utveckling.

Anna beskriver sig själv som en plugghäst och det låg nära till hands att börja forska. Men efter några år på universitetet började hon längta tillbaka till Svenska kyrkan, där hon arbetat tidigare. Under uppväxten i Yttre Åkulla nära Bygdeå hjälpte hon till på olika sätt i kyrkan och tillbringade så småningom ett år i Jerusalem genom utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan.

Några år senare återvände hon som ekumenisk följeslagare och fredsarbetare och placerades i Ramallah, nära Jerusalem. Och så, när hon efter universitetsåren sökte sig tillbaka till Svenska kyrkan, blev hon återigen placerad i samma område. Nu skulle hon arbeta på ett center i Jerusalem, som drivs av Kyrkornas världsråd, Mellanösterns kristna råd och Jerusalems kyrkor. Denna gång stannade Anna tre år i Jerusalem och beskriver staden som fantastisk och absolut utmattande på samma gång.

– Det är fantastiskt med en plats som så många människor från olika religioner bryr sig så mycket om! Vi har liksom en kärleksrelation med staden, fascineras och förtrollas. Samtidigt kan relationen bli ohälsosam, svår att lämna trots att man kanske borde.

”Om kyrkan tystnar, vem ska då föra deras talan?” säger Anna Hjälm. Foto: Malin Grönborg

Anna behövde själv höra från sin chef att hon måste vila från både staden och arbetet.

– Jerusalem kräver uppmärksamhet, hela tiden, eftersom det är så mycket som händer.

Väl tillbaka i Sverige fick Anna i uppdrag att resa runt bland församlingar för att prata om situationen för kristna i Mellanöstern. Kriget i Syrien pågick för fullt och det hade uppstått diskussioner om Svenska kyrkan hjälpte kristna syrier tillräckligt.

– Jag fick förmedla vad Mellanösterns kristna råd sagt – att de inte ville skiljas ut och ta emot hjälp för att de var kristna, utan ses som en del av samhällsväven. 
Kriget i Syrien var en orsak till den stora mängden flyktingar till Europa 2015, som också satte i gång ett engagerat hjälparbete i många trosbaserade organisationer. Ärkebiskop Antje Jackelén ville samla erfarenheter av möten och mottagande och Anna Hjälm fick frågan om att leda arbetet. Programmet  En värld av grannar ledde henne ut på en ny resa, nu runt om i Europa. Hon besökte en mängd länder tillsammans med sin kollega, presbyterianske prästen Dirk Ficca. De valde att gå så nära det konkreta arbetet det var möjligt och träffade inte ledarna i stora organisationer, utan mängder av engagerade människor som arbetade direkt med flyktingar – diakoner, präster, imamer och aktivister.

– Vi lyssnade på deras berättelser och arrangerade möten mellan dem utifrån olika teman. Tanken är att de ska lära sig av varandras erfarenheter och sedan sprida informationen och tillämpa den i sitt arbete.

I Ungern, där arbetet med flyktingar blivit kriminaliserat, träffade Anna många personer som gjorde starkt intryck. Som Gabriella, en katolsk nunna som gömde flyktingar.

– Utifrån sin tro ville hon göra allt för människor i utsatthet, oavsett vad politikerna tycker. Hon sa: ”Om kyrkan tystnar, vem ska då föra deras talan?”. Då skar det till i hjärtat, säger Anna, som tycker det är viktigt att berätta om flyktingarbetarna i Ungern.

– De är en påminnelse om att vi i Sverige måste stötta och visa att vi ser dem. Även om vi inte alltid kan hjälpa konkret, kan vi visa solidaritet och be för deras arbete.

 

 

Ett resultat av alla möten är skapandet av ett interreligiöst nätverk, med 50 personer från 20 länder. En av deltagarna är diakonen Åsa Norin från Vän i Umeå.
– Varje vecka träffas de digitalt i grupper om tio personer och lär av och stärker varandra. När projektet är slut i maj är tanken att nätverket ska leva vidare och stå på egna ben.

Efter projektet väntar ett nytt uppdrag. I augusti blir Anna direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem, som arbetar med dialog med framför allt judar och kristna av olika traditioner, men även islam.

– Jag känner mig otroligt stolt och glad. Det är en viktig plats för Svenska kyrkan att befinna sig på och bidra till samtal.

Hon menar att religionsmöten och samarbete är det nya normala i dagens samhälle. Samtidigt förstår hon att det kan leda till osäkerhet och rädsla. Riskerar man att tappa bort sin egen tradition och tro? Själv lutar hon sig mot en tolkning hon fått höra av bibelberättelsen om Babels torn, när det sägs att människorna började prata olika språk.

– Språken berikar mänskligheten, eftersom de ger fler sätt att försöka beskriva det obeskrivbara. Jag glömmer inte mitt modersmål även om jag lär mig fler språk, men får fler möjligheter att uttrycka mig. På samma sätt ser jag mötet med andra religioner som något som berikar, ger nya ord och ny förståelse i mötet med det obeskrivbara. 

Anna Hjälm

Ålder 44 år
Bor Umeå
Familj maken Erik
Arbete Leder Svenska kyrkans program En värld av grannar fram till maj, från augusti direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem.
Fritid Umgås med familj och vänner, läser mycket och ser på tv – tramsigare böcker och serier ju mer stressad jag är. Jag tycker också det är meditativt att ägna timmar åt att laga komplicerad mat med många ingredienser.

Tre milstolpar i livet

2011: Disputation
Jag utgick från frågan ”Vem ska ta hand om gamla mamma?” och föreställningen om att vuxna barn bor långt ifrån sina gamla föräldrar. Att sedan efter år av fördjupning få känna – det här kan jag! Det var stort.

2013–16: Jerusalem
Både jag och min man bodde i Jerusalem och det var fantastiskt att få dela den upplevelsen! Jag arbetade bland annat med att sprida information om situationen för kristna palestinier och om den israeliska fredsrörelsen.

2020: Årets berättare
Nordiskt berättarcentrum i Skellefteå utlyste ett stipendium, där deltagarna arbetade med en egen berättelse under två helger och sedan möttes i en tävling. Jag kom med och vann! Upplevelsen lärde mig mycket om berättelsers kraft.

Fler artiklar ur Spira:

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Publicerad:

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Levande musik vid livets början och slut

Publicerad:

Har du varit på vigsel eller begravning i Umeå? Då är det mycket möjligt att du hört Per Wållberg spela orgel. – Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger han.

Njuter när kyrkan bjuder på konsert

Publicerad:

– För mig betyder det mycket att kyrkan erbjuder livemusik, säger Marianne Hägglund, som är en flitig konsertbesökare. Senast hörde hon musik av kompositören Rego Wiklund.

Så upptäcker du Umeås historia i stans kyrkor

Publicerad:

Umeå firar 400 år, men stans äldsta kyrka har faktiskt hundra år till på nacken. En närmare titt på kyrkorna under århundradenas gång avslöjar också Umeås historia.

”Det är hit man kommer när man kommer hem”

Publicerad:

Torsdagskvällar är helig tid. Då sitter Carola Hedmark tyst i grupp längst fram i Ålidhemskyrkan. Meditationen hjälper henne att utforska sina inre rum, trots sin tinnitus.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Söndagar kl 11 och på vissa kyrkliga helgdagar kan du se en förinspelad andakt här på webben.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Senaste Spira

Spira nr 1 har temat ”Heliga rum”. Umeås kyrkor under 400 år. Så hittar du tjuffe. Möt Anna Hjälm som tror på religionsmöten.