Operasångare tolkar Rego Wiklund

Nyhet Publicerad

Anton Eriksson dokumenterar kyrkomusiker Rego Wiklunds musik. Den 3 april kan alla höra musiken i Backens kyrka.

Vem var Rego Wiklund?

– Under många år var han kyrkomusiker i Umeå landsförsamling. Som kompositör blandade han wienklassicism med nationalromantik och folkmusik och all hans musik handlade om hembygden. Han var också min farmors bror, så jag har vuxit upp med hans musik.

Varför skapade du Projekt Rego?

Anton Eriksson tolkar Rego Wiklunds musik. Foto: Emelie Kroon

– När jag utbildade mig till kantor och själv spelade Regos musik växte tanken på att dokumentera den på något sätt. Som frilansande operasångare har jag inte hunnit, men nu under pandemin har det funnits tid att ta itu med det.

Vad ingår i projektet?

– Jag har sökt och fått pengar till att spela in hans musik med bland andra kyrkomusiker Maria Axell. Vi bandar i Backens kyrka och ger också en konsert. Jag har valt ut musiken jag tycker är vackrast och säger mest om honom som kompositör.

Text: Helena Andersson Holmqvist

Musik av Rego Wiklund (1910-1978) framförs av operasångare Anton Eriksson, kör och musiker söndag 3 april i Backens kyrka.

Konserter och musik i kyrkan

Över 50 konserter fram till sommaren. Och alla finns samlade i ett gemensamt program. Här kan du ladda hem ditt eget exemplar och prenumerera på vårt musiknyhetsbrev.

Fler artiklar ur Spira:

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Publicerad:

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Levande musik vid livets början och slut

Publicerad:

Har du varit på vigsel eller begravning i Umeå? Då är det mycket möjligt att du hört Per Wållberg spela orgel. – Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger han.

Njuter när kyrkan bjuder på konsert

Publicerad:

– För mig betyder det mycket att kyrkan erbjuder livemusik, säger Marianne Hägglund, som är en flitig konsertbesökare. Senast hörde hon musik av kompositören Rego Wiklund.

Så upptäcker du Umeås historia i stans kyrkor

Publicerad:

Umeå firar 400 år, men stans äldsta kyrka har faktiskt hundra år till på nacken. En närmare titt på kyrkorna under århundradenas gång avslöjar också Umeås historia.

”Det är hit man kommer när man kommer hem”

Publicerad:

Torsdagskvällar är helig tid. Då sitter Carola Hedmark tyst i grupp längst fram i Ålidhemskyrkan. Meditationen hjälper henne att utforska sina inre rum, trots sin tinnitus.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Söndagar kl 11 och på vissa kyrkliga helgdagar kan du se en förinspelad andakt här på webben.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Senaste Spira

Spira nr 1 har temat ”Heliga rum”. Umeås kyrkor under 400 år. Så hittar du tjuffe. Möt Anna Hjälm som tror på religionsmöten.